Italijanska policija zaplijenila tone kokaina kolumbijske mafije

Radi se o jednoj od najvećih zapljena u Evropi, a prethodila joj je međunarodna istraga, u sklopu koje su raspisane potjernice za 38 osoba u šest zemalja.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine (Reuters)

Italijanska policija zaplijenila je 4,3 tone kokaina s procijenjenom uličnom vrijednosti od 240 miliona eura, čime je zadala težak udarac kolumbijskom narkokartelu Clan del Golfo, kazali su istražitelji u utorak.

Policija je saopćila da je riječ o jednoj od najvećih zapljena u Evropi te da joj je prethodila međunarodna istraga, u sklopu koje su raspisane potjernice za 38 osoba u šest zemalja – Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Nizozemskoj i Kolumbiji, prenosi Hina.

Istraga je trajala više od godinu, a u njoj su učestvovali kolumbijsko pravosuđe i Ministarstvo nacionalne sigurnosti.

Policija je, također, zaplijenila 1,85 miliona eura u gotovini.

Mreža u 28 zemalja

Kolumbijske vlasti saopćile su u novembru prošle godine da su fokusirane na razbijanje Clana del Golfo, koji ima mrežu u 28 zemalja, nakon što je uhapšen vođa grupe Dario Antonio Usuga “Otoniel” u oktobru.

“Još jedan težak udarac za najvažniju grupu među kolumbijskim narkokartelima”, rekli su italijanski istražitelji u Trstu nakon zapljene kokaina.

Istaknuli su da su tokom istrage razotkrili “gustu mrežu” veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca povezanih s italijanskim kriminalnim organizacijama koje djeluju širom Italije, uključujući u Kalabriji, iz koje potječe ‘Ndrangheta.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identificiraju “važne posrednike” u globalnom sistemu trgovine drogom i “znatan broj” prevoznika.

Izvor: Agencije