Bivši afganistanski predsjednik nije pobjegao s milionima dolara

Iznos od 169 miliona dolara bi bio u blokovima novčanica težine od gotovo dvije tone i vrlo primjetne veličine, naglasio je glavni istražitelj u izvještaju.

Ashraf Ghani i drugi dužnosnici bili su optuženi da su ukrali 169 miliona dolara (EPA)

Gotovo je sigurno da bivši afganistanski predsjednik Ashraf Ghani nije pobjegao iz Kabula kada su Talibani preuzimali vlast noseći ukradene milione dolara, već manji iznos, prema službenom američkom izvještaju, koje će biti objavljen kasnije u utorak.

Izvještaju nedostaju još odgovori na pitanja koje je Ghaniju poslao glavni istražitelj za rekonstrukciju Afganistana (Sigar), prenosi Hina.

Bivši afganistanski predsjednik i drugi dužnosnici bili su optuženi da su ukrali 169 miliona dolara koji su pripadali afganistanskoj vladi.

“Iako je Sigar otkrio da je novac odnesen iz predsjedničke palače i ukrcan u helikoptere, dokazi ukazuju da ukupan iznos nije prelazio milion dolara te da se najvjerovatnije radi o sumi od oko 500.000 dolara”, piše u izvještaju.

U helikoptere ušli s lakim prtljagom

Ispitani svjedoci su izjavili da nisu vidjeli veće iznose novca u helikopterima koji su već bili nakrcani putnicima.

Iznos od 169 miliona dolara bi bio u blokovima novčanica težine od gotovo dvije tone i vrlo primjetne veličine, naglasio je glavni istražitelj u izvještaju, dodavši da su ispitanici vidjeli optuženike kako ulaze u helikoptere samo s lakim prtljagom.

Bivši visokopozicionirani službenik je uvjeren da niko nije odnio milione, već da je jedna osoba nosila oko 200.000 dolara, druga oko 240.000 dolara, dok su ostali u džepovima imali od 5.000 do 10.000 dolara.

“Ako je to tačno, ukupan iznos novca koji se nalazio u ta tri helikoptera bio bi oko 500.000 dolara, od kojih je 440.000 dolara pripadalo afganistanskoj vladi”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije