Baltički čelnici pozvali na jaču vojnu prisutnost NATO-a u regiji

Predsjednici Latvije i Litvanije, Egils Levits i Gitanas Nauseda, pozvali su vojni savez da rasporedi više vojnika u regiji.

Očekujemo da Njemačka ima na umu sveukupnu sigurnost NATO-a, kaže latvijski predsjednik (EPA)

Predsjednici Latvije i Litvanije iskoristili su posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji dolazi u utorak u Vilnius, da pozovu na jaču vojnu prisutnost NATO-a u baltičkim zemljama s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu.

Budući da bi se na samitu NATO-a u Madridu krajem juna trebalo odlučiti hoće li se broj vojnika na istočnom krilu trebati povećati s obzirom na promjenu sigurnosne situacije u Evropi, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda i latvijski predsjednik Egils Levits pozvali su Savez da rasporedi više vojnika u regiji.

“NATO samit u Madridu mora biti samit odluka”, rekao je Nauseda za dpa uoči Scholzove jednodnevne posjete te dodao da se Litvanija nada na samitu postići dogovor sa saveznicima o prelasku “sa odvraćanja na odbranu, sa bojne na brigadu, sa zračnog nadzora na protuzračnu odbranu”, istaknuo je.

Osiguranje istočnog krila NATO-a

Levits je kazao kako se nada da će Scholzova posjeta donijeti “konkretne prijedloge” za jačanje odbrane istočnog krila NATO-a, prenosi Hina.

“Očekujemo da i Njemačka ima na umu sveukupnu sigurnost NATO-a i stoga također podržava pojačanu prisutnost NATO-a u sve tri baltičke države.”

Scholz bi trebao razgovarati s Nausedom i premijerima tri baltičke države tokom posjete glavnom gradu Litvanije, a na vrhu dnevnog reda bit će osiguranje istočnog krila NATO-a, s obzirom na ruski rat u Ukrajini, prema uredu kancelara.

Izvor: Agencije