UN upozorava na ekološku katastrofu u Crvenom moru

Naftni tanker ‘FSO Safer’ nalazi se 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah, na zapadu Jemena, te nosi rizik od eksplozije ili izlijevanja nafte.

Ekološka katastrofa imala bi negativan utjecaj na prirodu, turizam i ribarstvo u slučaju curenja nafte (Reuters)

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedica curenja nafte iz tankera “FSO Safer ” u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu na Twitter nalogu upozorio je na moguću ekološku katastrofu: “Veliko curenje nafte iz tankera ‘FSO Safer’ uzrokovat će ekološku katastrofu u Crvenom moru”, čprenosi Anadolija.

Dodaje da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava s građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i s ekološkom katastrofom u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu naveo je da se naftni tanker “FSO Safer” nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah, na zapadu Jemena, i da nosi rizik od eksplozije ili izlijevanja nafte.

Upozorava se da bi ekološka katastrofa imala vrlo negativan utjecaj na prirodu, turizam i ribarstvo u slučaju curenja nafte iz tankera.

Navodi se i da bi Egipat, Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija također mogli biti negativno pogođeni ovom situacijom.

Za spašavanje trebaju 104 miliona dolara

Do sada je prikupljeno 40 miliona dolara pomoći za plan spašavanja koji koordinira UN, a za provedbu plana potrebno je ukupno 104 miliona dolara.

Postoji rizik od curenja u Crveno more 1,1 milion barela nafte iz “FSO Safera”, koji se nalazi kod obale Al Hudaydah i koji nije održavan od 2015. godine.

Iz UN-a već dugo upozoravaju da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi Exxon Valdeza iz 1989. godine.

Iz UN-a su početkom maja također upozorili da je potonuće “FSO Safer” neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, a operacija čišćenja bi koštala 20 milijardi dolara.

“FSO Safer” je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma.

Izvor: Agencije