Kina optužuje Kanadu za ‘provokacije’ njenih aviona

Ministarstvo odbrane u Pekingu je objavilo da je kanadska vojska povećala broj izviđačkih letova i provokacija protiv Kine, ugrožavajući njenu nacionalnu sigurnost.

Kanadska vojska optužila je kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letjelice (EPA)

Kinesko Ministarstvo odbrane u ponedjeljak je objavilo da je kanadska vojska povećala broj izviđačkih letova i provokacija protiv Kine, ugrožavajući time nacionalnu sigurnost azijske zemlje.

Ministarstvo je poručilo kako se protivi provokativnom djelovanju Kanade, prenosi Hina.

Wu Qian, glasnogovornik te institucije, rekao je da je kineska vojska poduzela odgovarajuće mjere kao odgovor na kanadsko djelovanje te da je koristila i diplomatske kanale.

Kanadska vojska optužila je prošle sedmice kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letjelice dok nadgledaju provođenje sankcija prema Sjevernoj Koreji, ponekad primoravajući kanadske avione da skrenu sa putanje leta, prenosi Tanjug. pozivajući se na Reuters.

Izbjegnut mogući sudar

Kako se navodi u saopćenju kanadskih oružanih snaga, u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 Aurora Kraljevske kanadske avijacije (RCAF).

“U ovim interakcijama avioni PLAAF-a se nisu pridržavali međunarodnih normi zračne sigurnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je navela kanadska vojska, te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju sigurnost osoblja RCAF-a.

Dodaje se kako se, u nekim slučajevima, kanadska posada osjećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo promijeniti putanju leta kako bi izbjegla potencijalni sudar s avionom presretačem.

 

Izvor: Agencije