Diplomatski pritisak na Indiju zbog vrijeđanja poslanika Muhameda

Katar, Kuvajt i Iran pozvali su indijske ambasadore zbog uvredljivih komentara koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke u Indiji.

Glasnogovornica Narodne stranke Nupur Sharma suspendirana je zbog uvredljivih komentara (AFP)

Katar, Kuvajt i Iran pozvali su indijske ambasadore zbog uvredljivih komentara koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopćilo je da je pozvalo indijskog izaslanika kako bi mu iskazali “razočarenje Katara te potpuno odbacili i osudili kontroverzne izjave zvaničnika vladajuće stranke u Indiji protiv poslanika Muhammeda”.

Kako se navodi u saopćenju, ministar vanjskih poslova Katara Soltan bin Saad Al-Muraikhi uručio je notu indijskom izaslaniku, u kojoj je naveo da će “ove uvredljive izjave dovesti do podsticanja vjerske mržnje i uvrijediti više od dvije milijarde muslimana širom svijeta”.

Zvanična Doha je poručila da od Vlade Indije očekuje “javno izvinjenje i hitnu osudu ovih komentara”, prenosi Anadolija.

Suspenzija i izbacivanje iz stranke

Ambasada Indije u Dohi je na Twitteru objavila da je ambasador tokom sastanka kazao da je “već poduzet odlučan korak protiv onih koji su uputili pogrdne komentare”.

U međuvremenu je Ured za Južnu Aziju Ministarstva vanjskih poslova Irana saopćio da je indijski ambasador u Teheranu pozvan kako bi mu bila uručena protestna nota zbog uvredljivih izjava.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta saopćilo da je pozvalo indijskog ambasadora i uručilo mu protestnu notu, u kojoj su snažno osuđeni uvredljivi komentari koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće stranke u Indiji.

Glasnogovornica Narodne stranke Nupur Sharma suspendirana je zbog uvredljivih komentara protiv islama i poslanika Muhammeda.

Također je Naveen Jindal Kumar, direktor za medije Narodne stranke u New Delhiju, izbačen iz ove partije.

Narodna stranka je donijela odluku da suspendira Sharmu nakon što je u televizijskom programu 3. juna iznijela uvredljive komentare o islamskoj religiji i poslaniku Muhammedu, posljednjem Božijem poslaniku po islamu.

Član stranke i premijer Narendra Modi

Kumar je, pak, izbačen iz stranke zbog “vrijeđanja vjerskih vrijednosti” na društvenim mrežama.

Nakon ove odluke, generalni sekretar Narodne stranke Arun Singh je uputio saopćenje u kojem se navodi da ta “stranka ne odobrava vrijeđanje nijedne religije i poštuje sve vjere”.

“Narodna stranka je protiv ideologija koje vrijeđaju ili ponižavaju bilo koju religiju ili sektu. Narodna stranka ne podržava takve osobe ili takav filozofski pravac”, navodi se u saopćenju.

Sharma je na Twitteru objavila da nije željela nikoga uvrijediti svojim riječima.

“Nisam željela povrijediti ničija osjećanja. Ako sam povrijedila neke ljude svojim riječima, onda povlačim svoje riječi”, poručila je Sharma.

Narodna stranka je vladajuća u Indiji, a njen član je i aktuelni premijer Narendra Modi.

Izvor: Agencije