Sjevera Koreja ispalila osam balističkih projektila

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i SAD okončali zajedničke vojne vježbe.

Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, saopćio je Združeni stožer Južne Koreje (AP)

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države okončale zajedničke vojne vježbe.

U vježbama je prvi put u više od četiri godine sudjelovao i američki nosač aviona, prenosi Hina.

Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, saopćio je Združeni stožer Južne Koreje.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi također je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin “ne može tolerirati”. Na brifingu je rekao da je barem jedan projektil imao promjenjivu putanju, što ukazuje da bi mogao manevrirati kako bi izbjegao raketnu obranu.

Destabilizirajući učinak

Američko indo-pacifičko zapovjedništvo je u saopćenju navelo da je višestrukim lansiranje balističkih projektila Sjeverne Koreje naglasila destabilizirajući učinak svog programa ilegalnog naoružanja, ali da događaj nije predstavljao neposrednu prijetnju.

Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom kako bi se pripremio za “sve nepredviđene situacije” slijedom naznaka da se Sjeverna Koreja sprema provesti nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Washington je Pjongjangu vrlo jasno dao do znanja da je otvoren za diplomatiju, rekao je Kim tokom posjeta, ističući da je voljan razgovarati o stvarima koje su od interesa za Pjongjang, poput ublažavanja sankcija.

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njenih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na prijedlog.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada