Kineski lovac presreo australijski osmatrački avion

Kineski borbeni avion presreo je opasnim manevrom australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora.

Kineski lovac J-16 presreo je pomorski osmatrački avion Kraljevskih australskih zračnih snaga (RAAF) P-8 koji je izvršavao 'rutinsku aktivnost pomorskog nadzora' u međunarodnom zračnom prostoru, navodi Australija (AFP)

Kineski borbeni avion presreo je opasnim manevrom australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora 26. maja, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo odbrane Australije.

Kineski lovac J-16 presreo je pomorski osmatrački avion Kraljevskih australskih zračnih snaga (RAAF) P-8 koji je izvršavao “rutinsku aktivnost pomorskog nadzora” u međunarodnom zračnom prostoru 26. maja, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao sigurnosnu prijetnju za avion P-8 i njegovu posadu”, kaže se u saopštenju, prenosi britanska agencija.

Premijer Australije Anthony Albanese obavijestio je novinare u Perthu da je njegova vlada, “putem odgovarajućih kanala”, obavijestila Kinu da je zabrinuta.

Opasni manevar

Australski ministar odbrane Richard Marles naveo je da je kineski mlažnjak doletio veoma blizu aviona RAAF-a i ispustio “pljevu”, male komade aluminija koji su uletjeli u motor australijske letjelice.

“Sasvim je očigledno da je ovo veoma opasno”, izjavio je Marles za televiziju ABC, prenosi Reuters.

Australija se ranije pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u ocjeni da kineski stav o spornim otocima u Južnom kineskom moru nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministarstvo odbrane Australije je navelo da je decenijama vršilo pomorski nadzor i da “to radi u skladu sa međunarodnim pravom, koristeći pravo na slobodu plovidbe i preletanja u međunarodnim vodama i zračnom prostoru”.

Odnosi između Australije i Kine, zemalja koje su glavni trgovinski partneri jedna drugoj, nedavno su pogoršani zbog rastućeg kineskog utjecaja na Pacifiku nakon što je Kina tražila regionalni sigurnosni sporazum sa državama pacifičkih otoka.

U maju ove godine došlo je do još jednog incidenta kada je australska vojska primijetila kineski obavještajni brod kod zapadne obale Australije, na udaljenosti od 50 nautičkih milja od osjetljivog odbrambenog objekta koji koriste australske i američke podmornice.

U februaru su Kina i Australija pogoršali odnose zbog incidenta u kojem je, kako su navele australijske vlasti, jedan od njenih pomorskih patrolnih aviona otkrio laser usmjeren na njega sa kineskog vojnog broda.

Izvor: Agencije