Kalin: Samit NATO-a u Madridu nije krajnji rok za odluku

Samit NATO-a u Madridu krajem juna nije krajnji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, kazao je Ibrahim Kalin.

Kalin je ponovio da napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahtjeve (Anadolija)

Samit NATO-a u Madridu krajem juna nije krajnji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, izjavio je u subotu Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Turske Recepa Tayypa Erdogana.

Govoreći za tursku državnu agenciju Anadoliju tokom posjete Madridu, Erdoganov glasnogovornik i glavni vanjskopolitički savjetnik, ponovio je da napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahtjeve, prenio je Reuters.

“Ne smatramo da je samit NATO vremensko ograničenje”, rekao je Kalin, prenosi Tanjug.

On je dodao da, iako je samit važan za rješavanje zajedničkih pitanja poput ruskog napada na Ukrajinu i saradnje unutar alijanse, potencijalni saveznici moraju da preduzmu korake za ublažavanje zabrinutosti sadašnjih članica.

Turska bez pritiska

“Ne osjećamo se kao da smo pod bilo kakvim vremenskim pritiskom tipa da to uradimo do samita NATO-a. Ovdje je važno da Švedska i Finska otvoreno, jasno i konkretno iznesu kakve će korake preduzeti u vezi borbe protiv terorizma”, istakao je Kalin.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog mjeseca kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali su njihove kandidature naišle na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju “kurdske ekstremiste”.

Dok su dvije nordijske zemlje saopštile da će nastavak razgovora riješiti spor, Erdogan je u srijedu izjavio da Ankara nije dobila nikakve odgovore na svoje zahtjeve, uključujući zaustavljanje podrške grupama koje Turska smatra teroristima, ukidanje embarga na oružje Ankari i izručenje osumnjičenih koje traži.

Da bi se bilo koja nova zemlja priključila NATO-u, odluku moraju da podrže svih 30 država članica.

Izvor: Agencije