Jug Europe očekuje dolazak više od 150.000 migranata ove godine

Ove godine je oko 36.400 tražitelja azila i migranata već stiglo u Italiju, Španiju, Grčku, Kipar i Maltu, dok je u 2021. bilo 123.318 dolazaka, pokazuju podaci UN-ove agencije za izbjeglice.

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Evropi ove godine očekuju više od 150.000 dolazaka (Reuters)

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Evropi ove godine očekuju više od 150.000 dolazaka jer postoji prijetnja od novog migrantskog vala iz Afrike i Bliskog istoka zbog nestašice hrane uzrokovane sukobom u Ukrajini, prenosi Hina.

“Očekuje se da će ove godine zemlje članice na prvoj liniji, o čemu smo međusobno razgovarali, primiti više od 150.000 migranata”, rekao je  kiparski ministar unutrašnjih poslova Nicos Nouris nakon sastanka s kolegama iz takozvane skupine MED5 u Veneciji.

Ove godine je oko 36.400 tražitelja azila i migranata već stiglo u Italiju, Španiju, Grčku, Kipar i Maltu, dok je u 2021. bilo 123.318 dolazaka, pokazuju podaci UN-ove agencije za izbjeglice.

Brojke su i dalje znatno manje od onih iz 2015. kad je više od milion migranata stiglo u pet zemalja, bježeći od siromaštva i sukoba diljem Afrike i Bliskog istoka.

Nestašica pšenice

Nestašica pšenice i drugih žitarica mogla bi utjecati na 1,4 milijarde ljudi, upozorio je u petak krizni koordinator UN-a Amin Awad. Dodao je da su nužni dodatni pregovori za deblokiranje luka u Ukrajini kako bi se izbjegla glad i masovne migracije diljem svijeta.

Rusija i Ukrajina zaslužne su za gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretovog ulja.

“Ako pšenica ostane blokirana u crnomorskim lukama, moramo očekivati ​​veći priljev (migranata),” izjavila je u petak talijanska ministrica unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese za SkyTG24 u petak.

“Zabrinuti smo, kao i sve zemlje na prvoj liniji”, dodala je.

Izvor: Agencije