Ukrajina smatra da pregovori nemaju smisla dok se ruske trupe ne povuku

Ukrajina je u subotu odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da “ne ponižava” Rusiju u ime diplomacije te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Podoljak je ruske gubitke do sada procijenio na ukupno 80.000 ljudi (Arhiva)
  • Podoljak: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci
  • Švicarska dozvolila reeksport rezervnih dijelova u Ukrajinu
  • Lavrov: SAD radi na uništavanju pravoslavlja
  • Kijev: Spremamo sankcije protiv 12.000 ruskih državljana

U nastavku više najnovijih vijesti:


Ukrajina smatra da pregovori nemaju smisla dok se ruske trupe ne povuku

Ukrajina je u subotu odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da “ne ponižava” Rusiju u ime diplomacije te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Macron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. februara, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi “mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv”.

“Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote”, rekao je.

Na pitanje o ponudi o posredovanju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak je odgovorio: “Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore.”

Ukrajina, koja tvrdi da je Rusija dosad okupirala oko 20 posto ukrajinskog teritorija sada dobiva više oružja od Zapada.

“Naše oružane snage spremne su za korištenje novoga oružja… i mislim da možemo krenuti u novu rundu pregovora s ojačane pozicije”, rekao je u petak David Arakamia, ukrajinski zastupnik i član pregovaračkog tima.

Među ostalim, Sjedinjene Države će Ukrajini dati precizne raketne sustave HIMARS koji će njezinim borcima omogućiti ciljanje ruskih položaja s veće udaljenosti.


Guverner: Rusija diže u zrak mostove u Sjeverodonjecku kako bi spriječila ukrajinska pojačanja

Ruske snage dižu u zrak mostove preko rijeke Severski Doneck kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Sjeverodonjecku, rekao je guverner regije Lugansk.

U televizijskom prijenosu, Serhiy Haidai rekao je kako ukrajinska vojska nastavlja držati svoje položaje unutar Sjeverodonjecka i potiskuje ruske snage na nekoliko lokacija.


Macron: Važno je da Rusija ne bude ponižena

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rješenje.

“Ne smijemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu strategiju diplomatskim putem“, naveo je Macron u intervjuu regionalnim novinama, prenosi Reuters.

Predsjednik Francuske nastoji da održi dijalog sa Vladimirom Putinom od početka sukoba u Ukrajini, a u intervjuu je naveo da je predsjedniku Rusije prenio da misli da pravi historijsku i fundamentalnu grešku na štetu sopstvenog naroda i sebe samog.

Francuska je podržala Ukrajinu vojno i finansijski, ali Macron do sada nije bio u Kijevu u znak simbolične političke podrške kao drugi lideri EU, iako je Ukrajina to očekivala, podsjeća britanska agencija.

On je naveo da ne isključuje posjetu prijestolnici Ukrajine.

Pariz šalje Ukrajini ofanzivno oružje, uključujući i haubice Cezar uzete iz zaliha francuske vojske, a francuski predsjednik je istakao da je tražio od proizvođača oružja da ubrzaju proizvodnju, navodi Reuters.

(EPA)

Ukrajina: U ruskom bombardovanju kod Odese dvoje ranjeno

U regionu Odese jutros je projektil pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda i ranjene su dvije osobe, objavio je portparol regionalne administracije Serhij Bračuk.

“Jutro u Odesi počelo je raketnim udarom. Avijacija Ruske Federacije izvršila je napad krstarećim raketama na jedan od okruga Odeske oblasti. Raketa tipa Ha-59 pogodila je poljoprivredno preduzeće. Prema preliminarnim informacijama, dvije osobe su povređene”, napisao je Bračuk na Telegramu, prenosi Guardian.

On je dodao da se incident još istražuje, a da su spasioci ugasili požar.

Ukrajinski zvaničnik je takođe napomenuo da je nekoliko brodova sa krstarećim projektilima i dalje u Crnom moru, dodajući da ruske snage pokušavaju da ojačaju svoje uporište na Zmijskom ostrvu, navodi britanski list.

(AFP)

Podoljak: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi rat s Rusijom mogao trajati i do pola godine.

“Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjeseci”, rekao je predsjednikov savjetnik Podoljak u intervjuu za opozicioni ruski portal Medusa kasno u petak. Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je faktor raspoloženje u Evropi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tokom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uvjete.

Upozorio je da teritorijalni ustupci Rusiji neće okončati rat. Neki gradovi, poput Mariupolja i sada Sjeverodonjecka u kojima se vode najžešće borbe, zapravo više ne postoje, rekao je.

(Reuters)

Podoljak je ruske gubitke do sada procijenio na ukupno 80.000 ljudi. To uključuje mrtve i ranjene iz redovne vojske, separatista i pripadnike plaćeničkih snaga Wagnera.

Rekao je da su nakon katastrofalne početne faze rata za Moskvu, s do 1000 mrtvih u ratu dnevno, sadašnji gubici ruskih i ukrajinskih vojnika “usporedivi”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nedavno je naveo ukrajinske gubitke na do 100 mrtvih i 500 ranjenih dnevno.


Guterres: Za sve bolje da se rat u Ukrajini sto prije završi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres ponovio je svoj poziv za prekid sukoba i nastavak pregovora, kao i nesmetan pristup humanitarne pomoći u ratu u Ukrajini, od čijeg je početka prošlo 100 dana.

“Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoći svima kojima je potrebna, za bezbjednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama”, poručio je Guterres, prenio je CNN.

On je naglasio da je ovaj sukob odnio već hiljade života i da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi, a da je rat „rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava i rasplamsava trodimenzionalnu globalnu krizu, hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede“, navodi CNN.

(EPA)

Guterres je rekao i da su UN “posvećene humanitarnim naporima”, kao i da će na kraju pregovori i dijalog biti neophodni za rješavanje sukoba.

“Što prije se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj vjeri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i svijeta“, istakao je generalni sekretar UN-a.


CNN: SAD i saveznici traze okvir za okončanje rata u Ukrajini

Američki zvaničnici se posljednjih nedjelja redovno sastaju sa svojim britanskim i evropskim kolegama kako bi razgovarali o potencijalnim okvirima za prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini putem sporazuma, saopštilo je za CNN nekoliko izvora upoznatih sa ovim pregovorima.

Ukrajina nije direktno uključena u te diskusije, uprkos opredjeljenju SA-a “ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, navodi CNN.

Kako se navodi, među temama sastanaka zvaničnika SAD-a s britanskim i evropskim kolegama je okvir sporazuma od četiri tačke koji je Italija predložila krajem prošlog meseca.

On uključuje posvećenost Ukrajine neutralnosti u odnosu na NATO, u zamenu za neke bezbednosne garancije i pregovore između Kijeva i Moskve o budućnosti Krima i regiona Donbasa.

SAD i njihovi saveznici konstantno naglašavaju potrebu za rješenjem koje bi okončalo rat u Ukrajini diplomatskim putem, u trenutku kada je sukob prešao svoj 100. dan bez jasnih izgleda za pobjedu bilo koje strane, navodi američka televizija.

Američki i ukrajinski zvaničnici saopštili su ranije da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da se prikloni određenom planu, i da ne insistira da Kijev direktno pregovara sa Moskvom, prenosi CNN.


Kijev: Spremamo sankcije protiv 12.000 ruskih državljana

Ukrajinske vlasti pripremile su listu od oko 12.000 ruskih državljana kojima će biti uvedene sankcije, izjavio je portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

“Ukrajina će nastaviti da se bori kako bi sankcionisala ruske građane, uključujući i patrijarha Kirila, koji podrivaju ukrajinsku nacionalnu bezbjednost. Sve u svemu, pripremili smo listu sankcija, koja uključujuje više od 12.000 ruskih oligarha, zvaničnika i propagandista”, precizirao je Nikolenko, prenio je TAS S.

Portparol ministarstva je rekao da Kijev radi sa partnerima kako bi ustanovio mehanizam kojim bi se odredili prioriteti za uvođenje sankcija protiv pojedinaca koji podržavaju ili su umiješani u rusku agresiju.

On zasad nije objavio imena sa te liste.


Lavrov: SAD radi na uništavanju pravoslavlja

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se, posljednjih godina, na inicijativu Amerikanaca “koji aktivno manipulišu carigradskim patrijarhom, radi na uništavanju pravoslavlja”.

“Poznato vam je kakve su rušilačke aktivnosti bile preduzete u Ukrajini po pitanju Ukrajinske pravoslavne crkve. Stvorena je kvazi struktura pod nazivom ”Pravoslavna crkva Ukrajine”. Sirijsku i srpsku pravoslavnu crkvu pokušavaju da pocijepaju”, rekao je Lavrov, prenio je “Sputnjik”.

(EPA)

On je naveo da je “kurs očigledan i da ga je teško prikriti”.

“To je dio sadašnjeg kursa Zapada usmjeren na potkopavanje svega što je povezano sa Rusijom, Slovenima, pravoslavljem”, rekao je ruski ministar na skupu povodom 140. godišnjice postojanja Carskog pravoslavnog palestinskog društva.


Švicarska dozvolila reeksport rezervnih dijelova u Ukrajinu

Švicarska je dozvolila evropskim zemljama da ponovo izvoze u Ukrajinu rezervne dijelove za vojnu opremu koje su te zemlje kupile u Švicarskoj, saopštila je vlada u Bernu.

U saopštenju se navodi da je odluka donijeta nakon što je ocijenjeno da ne narušava neutralnost Berna, prenosi RIA Novosti.

„Transakcije podrazumijevaju rizik da će neki rezervni dijelovi u budućnosti biti poslati u Ukrajinu. U skladu sa dosadašnjom praksom u principu je dozvoljena isporuka vojne opreme u vidu rezervnih dijelova i montažnih elemenata. Odlučili smo da nastavimo tu praksu“, kaže se u dokumentu.

Švicarska je prethodno odbila da dozvoli Njemačkoj i Danskoj da pošalju vojnu opremu u Ukrajinu obrazloživši to svojom politikom neutralnosti koja podrazumijeva da ne snabdijeva zone oružanih sukoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije