Khamenei: Iza narodnih protesta u Iranu stoje neprijatelji

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei poručio je da ‘neprijatelji’ izazivaju nemire u Iranu kako bi zbacili Islamsku Republiku.

Khamenei je kazao da su neprijatelji Irana vodili 'psihološki rat' protiv te zemlje, optužujući je za pirateriju (EPA)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei poručio je u subotu da “neprijatelji” izazivaju nemire u Iranu kako bi zbacili Islamsku Republiku.

“Danas je najvažnija nada neprijatelja da zadaju udarac zemlji zasnovana na narodnim protestima. Ali ovi proračuni neprijatelja su pogrešni, kao i mnogi raniji “, rekao je Khamenei u televizijskom govoru, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

On je ocijenio da su neprijatelji Irana vodili “psihološki rat“ protiv te zemlje, optužujući je za pirateriju, jer je zaplijenila dva grčka broda nakon što su Sjedinjene Američke Države zaplijenile iransku naftu iz jednog tankera.

U više od 20 gradova u Iranu polovinom maja izbili su protesti zbog dramatičnog porasta cijena hrane, nakon što su vlasti ukinule subvencije.

Protesti u Iranu

Poslije nesreće 23. maja na jugozapadu zemlje, kada se srušila nedovršena zgrada u gradu Abadanu i poginulo najmanje 34 osobe, počeli su novi sedmodnevni protesti.

Vlasti su navele da je do urušavanja te desetospratne stambene i poslovne zgrade došlo zbog korupcije na lokalnom nivou i nepoštovanja sigurnosnih propisa i dodale da je 13 ljudi, uključujući gradonačelnika i druge zvaničnike, do sada uhapšeno zbog tih prekršaja, navodi Reuters.

Demonstranti, međutim, tvrde da je do katastrofe došlo zbog nemara vlade, koju smatraju korumpiranom.

Stanovnici Irana prijavili su probleme u vezi sa internet uslugama, što tumače kao očigledan pokušaj da se zaustavi korištenje društvenih medija za organiziranje skupova i širenje video zapisa, a vlasti su upozorile građane da prate samo zvanične medije i izbjegavaju “glasine” sa društvenih mreža, prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije