Iran: Odgovorit ćemo na potez protiv nas u IAEA-i

Svaka politička akcija Međunarodne agencije za atomsku energiju bit će dočekana srazmjernim, efikasnim i trenutnim odgovorom Irana, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Hossein Amir-Abdollahian: Posjeta generalnog direktora IAEA-e Izraelu je u sukobu s nepristrasnošću IAEA (EPA)

Iran je saopćio da će trenutno odgovoriti na bilo koji potez SAD-a i evropskih zemalja protiv njega u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

“Svaka politička akcija Sjedinjenih Američkih Država i tri evropske zemlje u Agenciji [IAEA] će nesumnjivo biti dočekana srazmjernim, efikasnim i trenutnim odgovorom Irana”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, izvijestili su iranski državni mediji.

Kazao je da je posjeta generalnog direktora IAEA-e Izraelu, najvećem neprijatelju Irana, u sukobu s nepristrasnošću IAEA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pitanja o porijeklu čestica uranija

Iran, koji ističe da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe, nedavno je optužio IAEA da je objavio nepravedan izvještaj o istrazi o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Ujedinjeni narodi saopćile su u ponedjeljak da Iran nije dao vjerodostojan odgovor na dugogodišnja pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri neprijavljena mjesta.

Izvor: Agencije