Vozaču i saradniku prijeti smrtna kazna zbog smrti migranata

Broj preminulih migranata koji su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju porastao je na 53.

Kamion je ostao parkiran pored željezničkih šina, a temperatura zraka je bila 39,4 Celzijusa (Reuters)

Osumnjičeni vozač prepunog kamiona u kojem je preminulo više od 50 migranata uslijed velike vrućine, tokom pokušaja krijumčarenja u Teksasu, kao i njegov saradnik, optuženi su u američkom saveznom sudu za krivična djela trgovine ljudima i prijeti im maksimalna kazna doživotnog zatvora, a moguće i smrtna kazna, saopćilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Broj preminulih migranata koji su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju porastao je danas na 53.

U saopćenju Ministarstva pravde se precizira da je vozač kamiona Homero Zamorano mlađi (45), rođen u Teksasu, koji je uhapšen u blizini mjesta događaja, optužen po jednoj tački optužnice za „krijumčarenje migranata koje je dovelo do smrti“, prenosi Reuters.

Dodaje se da je drugi osumnjičeni, Christian Martinez (28) uhapšen u utorak i optužen za „kovanje zavjere za transprot ilegalnih migranata“. Njegova nacionalnost nije objavljena.

Bez vode na 39,4 stepeni

Dvojica meksičkih državljana, Juan Francisco D'Luna-Bilbao i Juan Claudio D'Luna-Mendez, optuženi su jučer pred američkim saveznim sudom za smrt migranata ostavljenih u prikolici kamiona. Optuženi su i za posjedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD, navedeno je u sudskim dokumentima.

Migranti iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara sjeverno od granice između SAD i Meksika.

Kamion je ostao parkiran pored željezničkih šina, a temperatura zraka je bila 39,4 Celzijusa.

Lokalne vlasti su saopćile da u kamionu nisu pronašle vodu, ni sredstva za klimatizaciju.

Specijalni agent američke imigracione i carinske službe (ICE) Craig Larraby izjavio je kako ta tragedija označava najveći gubitak života u vezi sa krijumčarenjem migranata u historiji SAD-a.

Izvor: Agencije