UN: Ističe vrijeme za spas djece žrtava nasilja mijanmarske hunte

Prema podacima Komiteta Ujedinjenih naroda za prava djeteta, najmanje 382 djece su ubile ili osakatile oružane grupe od državnog udara, dok je više od 1.400 djece navodno bilo uhapšeno.

Ujedinjeni narodi vojsku Mijanmara optužuju da 'uzima djecu boraca za ljudska prava za taoce kako bi izvršili pritisak na roditelje da se predaju' (EPA)

Ogroman broj djece u Mijanmaru žrtve su prošlogodišnjeg državnog udara i vojnih napada koji i dalje traju u toj državi, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Prema podacima Komiteta UN-a za prava djeteta, najmanje 382 djece su ubile ili osakatile oružane grupe od državnog udara u februaru 2021. godine, dok je više od 1.400 djece navodno bilo uhapšeno, prenosi Anadolija.

“Djecu koja su učestvovala ili bila osumnjičena da su učestvovala u protestima privela je vojska. Najmanje 274 djece političkih zatvorenika ostalo je u vojnom pritvoru do 27. maja ove godine”, navodi se u saopćenju UN-a.

Iz UN-a su upozorili da ističe vrijeme za spašavanje pogođene generacije u Mijanmaru, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme mjere, jer “djeca i dalje snose teret” nasilnih akcija hunte.

Poziv na intervenciju dolazi dok kambodžanski ministar vanjskih poslova Prak Sokhonn, kao specijalni izaslanik Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), predvodi delegaciju tokom petodnevne posjete Mijanmaru.

Vojska uzima djecu kao taoce

Kambodža predsjedava regionalnom grupom od deset nacija, a ovo je druga Sokhonnova posjeta Mijanmaru u cilju provođenja plana od pet tačaka koji je izradio ASEAN nakon što je vojna hunta svrgnula vladu Aung San Suu Kyi.

Posljednji vojni udar u Mijanmaru izazvao je masovne građanske proteste.

Prema podacima lokalnih posmatrača, vojska je upotrijebila brutalnu silu u pokušajima da uguši neslaganje i ubila više od 2.000 ljudi.

UN procjenjuje da je više od 700.000 ljudi interno raseljeno u Mijanmaru zaključno sa 1. junom, uključujući više od 250.000 djece.

Čak 7,8 miliona djece još uvijek ne pohađa školu, a navodno su mnoga “oteta i regrutirana za oružane sukobe”.

Vojsku Mijanmara optužuju i da “uzimaju djecu boraca za ljudska prava za taoce kako bi izvršili pritisak na roditelje da se predaju”.

“Najmanje 61 dijete trenutno drže vojne vlasti. Djeca Rohinje su uhapšena i pritvorena zbog navodnih prekršaja povezanih s migracijama. Djeca su podvrgnuta mučenju i zlostavljanju, uključujući seksualno zlostavljanje”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije