Putin najavio odgovor na ulazak Švedske i Finske u NATO

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Putin: Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO uopće nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dvije države priključe Sjevernoatlantskom savezu koji predvode Sjedinjene Američke Države, Rusija će odgovoriti istom mjerom, poručio je danas predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Objasnio je kako Rusija “nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom“ i da ne postoji ništa što bi moglo brinuti Moskvu u pogledu članstva te dvije skandinavske zemlje u NATO.

„Samo moramo jasno kazati da ranije nije bilo prijetnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, morat ćemo odgovoriti recipročno i stvoriti iste prijetnje teritorijama sa kojih se nama prijeti“, poručio je ruski predsjednik, prenosi RIA Novosti.

“Lažna” teza

On je kazao da je “lažna” teza da je nastojanje Rusije odgurnuti snage NATO-a od svojih granica sprječavajući Kijev da uđe u Alijansu, dovelo do suprotnog.

„Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO uopće nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari. Oni to odlično razumiju. Ne. Ovo je sasvim druga stvar”, rekao je Putin.

Komentar ruskog predsjednika uslijedio je dan nakon što je Turska poslije potpisivanja sporazuma u Madridu sa dvije nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

Izvor: Agencije