Kina: Strateški koncept NATO-a je neosnovan i provokativan

U dokumentu Strateški koncept, nacrtu Alijanse za naredno desetljeće, Kina se optužuje da vodi ‘politiku prinude’, koja ugrožava ‘interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a’.

NATO bi odmah trebao zaustaviti neosnovane optužbe i provokativne primjedbe na račun Kine i napustiti zastarjeli hladnoratovski mentalitet, poručio je Peking (EPA)

Kina se u četvrtak obrušila na NATO, zbog “neosnovanih optužbi i provokativnih primjedbi” u novom Strateškom konceptu vojnog saveza, pozivajući Alijansu da odustane od “zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta”.

U dokumentu Strateški koncept 2022, nacrtu Alijanse za naredno desetljeće, odobrenom u srijedu na samitu u Madridu, Kina se optužuje da vodi “politiku prinude” koja ugrožava “interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a”, prenosi Anadolija.

“Dokument takozvanog novog Strateškog koncepta NATO-a zanemaruje činjenice, brka ispravno i pogrešno… blati kinesku vanjsku politiku, daje neodgovorne primjedbe o normalnom kineskom vojnom razvoju i politici nacionalne odbrane”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian.

‘Strateško partnerstvo’ Kine i Rusije

Na konferenciji za novinare u Pekingu je rekao da je Kina zabrinuta i čvrsto se protivi tome, dodajući da NATO “ohrabruje konfrontaciju sa svojim hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama”.

NATO je, također, izrazio zabrinutost zbog “zlonamjernih kineskih hibridnih i cyber operacija i njene konfrontacijske retorike i dezinformacija”, optužujući Peking da pokušava “kontrolirati ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale i lance opskrbe”.

Kao prijetnja navodi se “produbljivanje strateškog partnerstva” između Kine i Rusije i “njihovi međusobni pokušaji da potkopaju međunarodni poredak, zasnovan na pravilima suprotni našim vrijednostima i interesima”.

“NATO bi odmah trebao zaustaviti neosnovane optužbe i provokativne primjedbe na račun Kine i napustiti zastarjeli hladnoratovski mentalitet”, rekao je Zhao.

Kazao je da bi se NATO, umjesto toga, trebao fokusirati na to da učini “nešto dobro za sigurnost i stabilnost Evrope i svijeta”.

‘Sistemski izazov sigurnosti i stabilnosti’

“Kina nikada nije izvršila invaziju na nijednu zemlju, nikada nije učestvovala u posredničkim ratovima, nikada se nije pridružila ili formirala bilo koji vojni blok”, dodao je, optužujući NATO da “pokreće ratove posvuda, ubija nevine civile”.

“NATO je pravi ‘sistemski izazov’ svjetskoj sigurnosti i stabilnosti”, poručio je kineski zvaničnik.

Dodao je da je Azijsko-pacifička regija visoravan mira i stabilnosti i područje saradnje i razvoja.

“Svi potezi koji narušavaju mir, stabilnost, jedinstvo i saradnju u regijiu naići će na zajedničko protivljenje kineskog naroda i naroda azijsko-pacifičkih zemalja i osuđeni su na propast”, rekao je Zhao.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada