Kanada pregovara s Njemačkom i Španijom o izvozu energenata

Kanada pregovara s evropskim saveznicima o izvozu plina i nafte kako bi ublažila energetska ograničenja i osigurala alternativu evropskom uvozu energenata iz Rusije.

Njemačka žuri da ukine uvoz ruskih energenata nakon invazije Moskve na Ukrajinu (EPA)

Kanada je u pregovorima s evropskim saveznicima, uključujući Španiju i Njemačku, o izvozu plina i nafte sa svoje istočne obale kako bi ublažila energetska ograničenja i osigurala alternativu evropskom uvozu energenata iz Rusije, izjavila je ministrica vanjskih poslova Melanie Joly.

“Za Kanadu je važno da bude u stanju da pojača proizvodnju energenata i pomogne evropskim prijateljima koji se suočavaju s veoma teškom energetskom situacijom”, rekla je ona, prenosi Reuters.

Dodala je da to treba uraditi na način da se ne zaobiđu ni pitanja klimatskih promjena.

“To su upravo razgovori koje vodimo, prije svega, s Nijemcima, a također i sa Špancima”, kazala je kanadska ministrica.

Alternativni putevi i izvori

Navodi se da Njemačka žuri da ukine uvoz ruskih energenata nakon invazije Moskve na Ukrajinu i traži alternativne puteve snabdijevanja i izvore.

Kanada i Njemačka pregovaraju o opcijama za izvoz tečnog prirodnog plina (LNG) u Evropu preko terminala na kanadskoj istočnoj obali, izvijestio je ranije Reuters, pozivajući se na zvaničnika njemačke vlade.

Dodaje se da su o tome ove sedmice vođeni razgovori na samitu lidera Grupe 7 između njemačkog kancelara Olafa Scholza i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Izvor: Agencije