Grčka kupuje 20 aviona F-35 od SAD-a

Premijer Kyriakos Mitsotakis očekuje da će isporuke aviona početi 2027. ili 2028. godine te najavio da Atina razmatra i kupovinu druge grupe aviona.

Atina je prošle godine od Francuske naručila 24 Dassaultovih aviona Rafale za 2,5 milijardi eura (ANSA)

Grčka je poslala zvaničan zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama za kupovinu 20 borbenih aviona F-35, izjavio je u četvrtak premijer te zemlje Kyriakos Mitsotakis.

Na samitu NATO-a u Madridu je naveo da Grčka razmatra i kupovinu druge grupe aviona, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Naša namjera je da nabavimo eskadrilu F-35, a moguće je da ćemo kupiti još jednu”, kazao je Mitsotakis na konferenciji za novinare i dodao da očekuje da će isporuke aviona početi 2027. ili 2028. godine.

Mitsotakis je prvi put spomenuo kupovinu aviona F-35 tokom posjete SAD-u u maju ove godine.

Grčka, članica NATO-a, na odbranu troši više od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Obnovljene napetosti s Turskom

Posljednjih je godina intenzivirala nabavku vojne opreme, zbog obnovljenih napetosti s Turskom, susjedom, historijskom suparnicom i saveznicom u NATO-u.

Grčka i Turska desetjećima su u sukobu oko niza pitanja, od prelijetanja Egejskog mora, opsega njihovih kontinentalnih pojasa i pomorskih granica, do energetskih resursa i etnički podijeljenog Kipra.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo u NATO-u Finske i Švedske, podržale potencijalnu prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj, rekavši da će snažne turske odbrambene sposobnosti ojačati odbranu Saveza.

Atina je prošle godine od Francuske naručila 24 Dassaultovih aviona Rafale za 2,5 milijardi eura i tri mornaričke fregate, s opcijom za četvrtu za oko tri milijarde eura.

Izvor: Agencije