Francuska odbila izručiti pripadnike ljevičarskih oružanih grupa Italiji

Francuska je desetljećima pružala utočište odbjeglim italijanskim ljevičarskim pripadnicima oružanih grupa, koji su u Italiji osuđeni na osnovu optužbi za terorizam prije nego što su uhapšeni.

Italija je dugo tražila da joj Francuska izruči desetke ljevičarskih gerilaca koji su dobili utočište u Francuskoj (EPA)

Apelacioni sud u Parizu odbio je zahtjev Italije za izručenje nekoliko bivših ljevičarskih pripadnika oružanih grupa koje su francuske vlasti uhapsile prošle godine.

Sud je u saopćenju naveo da je odbacio zahtjev za ekstradiciju deset osoba koje su osuđene u Italiji za djela počinjena prije 1993. godine, pozivajući se na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života i pravo na pravično suđenje koja su predviđena članovima 8. i 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odbio je komentirati odluku suda, koju su osudili istaknuti italijanski političari, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gioriga Meloni, liderka krajnje desničarske partije Braća Italije, nazvala je odluku francuskog suda “neprihvatljivom i sramotnom”, a njen desničarski saveznik Matteo Salvini, lider stranke Liga, okarakterizirao ju je kao “odvratnu”.

Francuska je desetljećima pružala utočište odbjeglim italijanskim ljevičarskim pripadnicima oružanih grupa koji su u Italiji osuđeni na osnovu optužbi za terorizam prije nego što su uhapšeni u aprilu 2021. godine.

Nasilje tokom ‘Godina olova’

Među sedmero uhapšenih pripadnika pružanih grupa bio je i Giorgio Pietrostefan, suosnivač grupe Neprekidna borba, osuđen na 22 godine zatvora zbog uloge u ubistvu milanskog policijskog komesara Luigija Calabresija 1972. godine.

Ostalih šestero uhapšenih bili su pripadnici Crvenih brigada, uključujući Marinu Petrellu, Robertu Cappellija i Sergija Tornaghija, koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u raznim ubistvima i otmicama, saopćila je policija.

Italija je dugo tražila da joj Francuska izruči desetke ljevičarskih gerilaca, koji su dobili utočište u Francuskoj pod uvjetom da se odreknu nasilja nakon “Godina olova”, kako se u Italiji naziva crno razdoblje od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina prošlog vijeka, u kojem su razne ekstremne ljevičarske i desničarske grupe izvele niz terorističkih napada.

U tom periodu stotine ljudi su ubijene u nasilnim akcijama oružanih grupa.

Savjetnik predsjednika Francuske je prošle godine rekao da je hapšenje sedmero bjegunaca omogućilo da se obnovi “klima povjerenja” između Macrona i italijanskog premijera Marija Dhragija, poslije godina tenzija između Pariza i Rima u vezi s ovim pitanjem.

Izvor: Agencije