EU i Rusija saglasni da se napravi plan za Kalinjingrad

Obje strane su zaključile da vrijedi napraviti plan koji neće narušiti praktičnu primjenu sankcija, rekao je poljski premijer Matesz Morawiecki.

Litvanija je obavijestila vlasti Kalinjingrada o zabrani tranzita sankcionirane robe (EPA)

Evropska unija i Moskva saglasni su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih dijelova Ruske Federacije, izjavio je u četvrtak poljski premijer Matesz Morawiecki.

“Obje strane su zaključile da vrijedi napraviti plan koji neće narušiti praktičnu primjenu sankcija, jer, iskreno govoreći, Kalinjingradska oblast je veoma mali dio Rusije“, kazao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kalinjingradska oblast graniči s državama EU-a, a većina dobara se u tu oblast doprema željezničkim i cestovnim saobraćajem preko Litvanije.

Litvanija je 18. juna obavijestila vlasti Kalinjingrada o zabrani željezničkog tranzita sankcionirane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširena i na tranzit kamiona.

Moguće izuzeće od sankcija

“Poljska podržava Litvaniju koliko god je moguće u njenim razgovorima s Evropskom komisijom u vezi s razvojem odgovarajućeg mehanizma protoka robe između Kalinjingrada i drugih dijelova Rusije“, naveo je Morawiecki.

Reuters je u srijedu izvijestio da evropski zvaničnici razgovaraju o izuzeću Kalinjingradske oblasti od sankcija koje su do sada pogađale industrijsku robu kao što je čelik.

Kremlj očekuje odluku EK-a o tretmanu sankcionirane robe u vezi s tranzitom preko Litvanije do Kalinjingrada, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tass.

“Čekat ćemo saopćenje. EK je potpuno svjestan naše zabrinutosti i faktičkog stanja stvari, tako da ćemo čekati reakciju”, rekao je Peskov.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada