Bitka za Zmijski otok: Kraj ruskog sna o dominaciji Crnim morem

Ukrajini se otvara mogućnost da svojom ne baš velikom mornaricom preokrene morski rat protiv Rusije.

Uprkos jakoj odbrani, redovni ukrajinski napadi poziciju Rusije na otoku načinili su neodrživom (Reuters)

Mali ukrajinski otok ključ je za kontrolu nad istočnim dijelom Crnog mora od kako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

Lociran 48 kilometara od obale, Zmijski otok, ili Zmijnji, okupiran je od ruskih snaga prvog dana invazije.

Kontrola nad Zmijskim otokom je od vitalnog strateškog značaja, jer omogućava i kontrolu nad vodama prema tri preostale ukrajinske komercijalne luke, uključujući Odesu, iz koje je, zbog ruske blokade, onemogućen izvoz žitarica.

Otok je, također, poznat zbog incidenta u kojem su ukrajinski mornari koji su bili na njemu navodno ruskom ratnom brodu poručili “J… se!“, kada ih je 24. februara pozvao na predaju.

Ipak, nakon mjeseci pod ruskom kontrolom, Moskva je najavila da je napustila otok, što predstavlja značajnu pobjedu Ukrajine.

Rusi željeli tvrđavu na otoku

Rusija se dugo mučila da zadrži kontrolu nad otokom, jer su ga ukrajinske snage u više navrata napadale s ciljem da prisile neprijatelja na povlačenje.

Početni ruski napori da pojačaju prisustvo na otoku bili su djelimično uspješni.

Radari protuzračne odbrane i protuzračni projektili pomogli su da se odbiju ukrajinski napadi, dok su Rusi nastojali od otoka načiniti tvrđavu sa koje bi imali mogućnost dominirati zračnim prostorom i okolnim morskim putevima.

Iako su ukrajinski zračni napadi na otok bili uspješni, Rusija je uspjela oboriti nekoliko naoružanih dronova TB2.

Zato se Ukrajina okrenula upotrebi protubrodskih projektila, koji su imali dobar učinak protiv nekoliko ruskih plovila.

Najpoznatiji slučaj potapanja ukrajinskim krstarećim projektilima odnosio se na ponos ruske Crnomorske flote, brod “Moskva”, 14. aprila.

To je primoralo Rusiju da povuče značajan dio svojih brodova van ukrajinskog dometa, no ostavilo je Zmijski otok izloženim, pošto mu je potrebna opskrba morskim putem.

Jedan ruski brod, koji je nosio vrijedan teret, municiju, oružane sisteme i osoblje, pogođen je i uništen u junu, što je prisililo Rusiju da razmisli o svojoj poziciji na otoku.

Uprkos jakoj odbrani, redovni ukrajinski napadi poziciju Rusije na otoku načinili su neodrživom.

Rusko Ministarstvo odbrane je odluku o povlačenju opisalo kao “gest dobre volje“, koji treba pokazati da Moskva ne opstruira napore Ujedinjenih naroda na izvlačenju žitarica iz ukrajinskih luka.

Sigurnije rute za inostrane brodove

Ukrajina, pak, tvrdi da je otjerala Ruse nakon velikog napada u srijedu navečer.

“KABOOM!“, napisao je Andrij Jermak, šef osoblja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Twitteru.

“Na Zmijskom otoku više nema ruskih vojnika. Naše oružane snage obavile su odličan posao.“

Sada se Ukrajini otvara mogućnost da svojom ne baš velikom mornaricom preokrene morski rat protiv Rusije.

Protubrodske krstareće rakete, inostrane i ukrajinske, kao i naoružane bespilotne letjelice predstavljaju rizik za preostale brodove ruske Crnomorske flote.

Rute iz Odese, i prema njoj, još pod ukrajnskom kontrolom, sada će biti sigurnije za inostrane brodove, koji će moći osigurati izvoz većih količina prijeko potrebnih žitarica.

Trenutno je ruski san o dominaciji Crnim morem završen.

Izvor: Al Jazeera