WHO: Smrti zbog COVID-a 19 u Africi past će u 2022. za 94 posto

Godina 2021. bila je najgora pandemijska godina u Africi u kojoj je COVID-19 bio uzrok svake sedme smrti, odmah iza malarije.

Pad broja smrtnih slučajeva se objašnjava povećanim cijepljenjem, boljim odgovorom na pandemiju i prirodnim imunitetom od ranijih zaraza (EPA)

Očekuje se da će ove godine broj smrtnih slučajeva zbog COVID-a 19 u Africi pasti za 94 posto, pokazala je u četvrtak analiza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Godina 2021. bila je najgora pandemijska godina u Africi u kojoj je COVID-19 bio uzrok svake sedme smrti, odmah iza malarije, prenosi Hina.

“Naša najnovija analiza pokazuje da će broj smrtnih slučajeva u 2022. u afričkoj regiji pasti na 60 dnevno, a prošle smo godine dnevno gubili 970 ljudi”, rekao je direktor WHO-a za Afrika Matshidiso Moeti.

Odgovor na pandemiju

Taj se pad objašnjava povećanim cijepljenjem, boljim odgovorom na pandemiju i prirodnim imunitetom od ranijih zaraza, dodao je.

Broj smrti po afričkim zemljama je neujednačen.

Bogate i južne države imale su upola manje smrtnih slučajeva od siromašnijih zemalja u drugim dijelovima kontinenta, djelomično zbog komorbiditeta koji povećavaju rizik od smrti.

Do kraja godine trebalo bi umrijeti oko 23.000 ljudi, ako se varijante korona virusa i način prenosa ne promijeni, utvrdili su stručnjaci WHO-a.

Izvor: Agencije