Bundestag odobrio 100 ​​milijardi eura za modernizaciju vojske

Za ‘posebni fond’ je u Donjem domu parlamenta glasalo 567 zastupnika, dok ih je 96 bilo protiv; uzdržanih je bilo 20 zastupnika.

Kancelar je najavio kako će Njemačka izdvojiti 100 milijardi eura u poseban fond za vojsku (EPA - Ilustracija)

Donji dom njemačkog Parlamenta odobrio je u petak vladin plan za osnivanje “posebnog fonda” od 100 milijardi eura za modernizaciju oružanih snaga.

Bundestag je prvo izglasao ustavnu promjenu kojom se vladin specijalni fond izuzima iz pravila koja ograničavaju novi dug, prenosi Anadolija.

Za promjenu je glasalo 567 zastupnika, dok ih je 96 bilo protiv; uzdržanih je bilo 20 zastupnika.

Najveći opozicioni blok Demokršćani – Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU/CSU) podržao je plan Vlade.

U drugom glasanju u petak poslije podne zastupnici su odobrili nacrt zakona koji uključuje vladine planove zaduživanja, kao i detaljno planirane vojne investicije i nabavke.

‘Poseban fond’ ide u Bundesrat

Za predloženi zakon glasala su 593 zastupnika, dok ih je 80 bilo protiv, a sedam suzdržano.

Planirani “poseban fond” vlade još uvijek zahtijeva odobrenje Gornjeg doma, Bundesrata.

No, njegova odluka ne bi trebala biti upitna, jer je kancelar Olaf Scholz osigurao podršku opozicionih Demokršćana.

Prema vladinom planu, dio specijalnog fonda ići će Ratnoj avijaciji i koristit će se za nova ulaganja i kupovine, uključujući američke borbene avione F-35, transportne helikoptere Chinook i izraelske bespilotne letjelice Heron.

Kancelar je ubrzo nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu najavio kako će Njemačka izdvojiti 100 milijardi eura u poseban fond za vojsku i kako će povećati potrošnju na odbranu iznad minimalnih dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), na koji su se zemlje NATO-a obavezale.

‘Moskva prati njemačke korake’

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije u petak kako će Moskva pomno pratiti povećanje njemačkih oružanih snaga i poštivanje međunarodnih obaveza Berlina, prenosi Tass.

Njemačka je prije dva dana najavila kako planira kupiti transportne helikoptere Boeing Chinook u okviru masovne nabavke za jačanje svoje vojske.

Njemačka agencija dpa prenijela je kako je plan kupiti 60 letjelica Chinook CH-47F i da je za kupovinu predviđeno oko pet milijardi eura iz paketa od 100 milijardi eura.

Izvor: Agencije