Bivši Trumpov savjetnik optužen za nepoštovanje Kongresa

Peter Navarro je drugi savjetnik bivšeg predsjednika protiv kojeg je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuje u istrazi smrtonosnih nemira.

Peters Navarra je federalna velika porota optužila po dvije tačke (EPA)

Bivši zvaničnik Bijele kuće Peter Navarro u petak je optužen za nepoštovanje Kongresa, nakon što se nije odazvao obaveznom pozivu odbora Zastupničkog doma koji istražuje napad na američki Capitol 6. januara, saopćeno je iz američkog Ministarstva pravosuđe.

Navarro je drugi savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa protiv kojeg je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuje u istrazi smrtonosnih nemira, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Bivši savjetnik Bijele kuće Steve Bannon optužen je u novembru prošle godine i u toku je sudski proces.

Prijeti mu do godinu zatvora

Navarra je federalna velika porota optužila po dvije tačke – zato što se nije pojavio da svjedoči pred specijalnim odborom Zastupničkog doma i zato što nije dostavio tražena dokumenta.

U sudskom pozivu je odbor koji istražuje događaje od 6. januara naveo da ima razloga vjerovati da Navarro ima informacije relevantne za njegovu istragu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Svaka tačka za nepoštivanje Kongresa nosi najmanje 30 dana i najviše godinu dana zatvora, kao i novčanu kaznu do 100.000 dolara.

Očekuje se da će se Navarro kasnije izjasniti pred sudom u Washingtonu.

Izvor: Agencije