Američki izvještaj: Kina primjer represije nad religijom

Vlada Kine nastavlja provoditi genocid i činiti zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima, navedeno je u godišnjem izvještaju State Departmenta.

Od aprila 2021., više od milion Ujgura i ostalih manjina su zatvoreni u kampovima u Xinjiangu, tvrdi Antony Blinken (AFP)

Kina je „eklatantan primjer“ kako vlade suzbijaju vjerske manjine, rekao je američki zvaničnik Rashad Huaain, nakon što je američki State Department objavio svoj godišnji izvještaj o vjerskim slobodama širom svijeta.

Hussain, američki ambasador za međunarodne vjerske slobode, rekao je da “previše vlada ostaje posvećeno represiji nad sopstvenim građanima”.

„Nije iznenađenje da je Narodna Republika Kina eklatantan primjer“, dodao je.

„Vlada Kine nastavlja činiti genocid i zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima, većinskim muslimanima, kao i članovima drugih etničkih i religijskih manjinskih grupa“.

Dan prije nego što je aktuelni američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, SAD je obavio da je utvrdio da Peking čini “genocid i zločine protiv čovječnosti” nad Ujgurima u zapadnoj pokrajini Xinjiang, gdje je, kako tvrde grupe za ljudska prava i svjedoci, u logorima više od milion ljudi.

Kina je u početku poricala postojanje logora u kojima su pritvoreni ljudi, ali 2018. je objavila da je uspostavila „centre za stručno osposobljavanje“, potrebne da bi se, kako su objasnili, suzbili terorizam, separatizam i religijski radikalizam u regiji.

Kritike za Indiju

„Kina nastavlja sa genocidom i represijom nad većinski muslimanskim Ujgurima i ostali manjinskim religijskim grupama“, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken po objavi izvještaja koji obuhvata 2021. godinu.

Od aprila 2021., više od milion Ujgura i ostalih manjina su zatvoreni u kampovima u Xinjiangu“, dodao je.

U izvještaju State Departmenta, kineska vlada se optužuje za nametanje kontrole i restrikcije „aktivnosti i ličnih sloboda vjernika koje se shvataju kao prijetnja interesima države ili Komunističke partije Kine“.

„Nevladine organizacije i mediji nastavljaju izvještavati o smrtima u zatočeništvu, te o torturi vlasti, fizičkom zlostavljanju, hapšenjima, nestancima, pritvaranju, zatvorskim kaznama, prisilnom radu i indoktinaciji u ideologiju Partije, kao i o uznemiravanju vjernika  i registriranih i neregistriranih vjerskih grpa za aktivnosti povezane s njihovim vjerskim uvjerenjima i običajima”, stoji u izvještaju.

State Department je također kritikovao vjerske slobode u Indiji, dugogodišnjem američkom savezniku. U izvještaju se kaže da eksperti i posmatrači za ljudska prava u Indiji uočavaju njihov pad posljednjih godina. Navedeno je da se vrše napadi, ubistva i zastrašivanja nehinduskog stanovništva, kršćana i muslimana.

Izvor: Al Jazeera i agencije