NATO službeno poziva Švedsku i Finsku na članstvo u Alijansi

Rusija se u saopćenju Sjevernoatlantskog saveza opisuje kao najznačajnija i direktna prijetnju sigurnosti saveznika.

Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji odbrambenog sektora Ukrajine (EPA)

Sjevernoatlantski savez će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, piše u izjavi Alijanse sa samita u Madridu.

U saopćenju se kaže kako će pristupanje dvije države učiniti “saveznike“ i “euroatlantsko područje“ sigurnijima, a NATO “jačim“.

“Danas smo odlučili pozvati Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo Protokole o pristupanju. U svakom pristupanju Alijansi od vitalne je važnosti da se na odgovarajući način riješe legitimni sigurnosni problemi svih saveznika”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji članica NATO-a.

U njemu se Rusija opisuje kao “najznačajnija i direktna prijetnju sigurnosti saveznika“, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija: Ovo je destabilizacijski potez

Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji odbrambenog sektora Ukrajine.

NATO je u isto vrijeme odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete.

Navodi se slanje dodatnih “borbeno spremnih snaga na istočno krilo“, koje će borbene grupe povećati na jedinice veličine brigada te jačanje tamošnjeg zapovjedništva.

U izjavi se Kina spominje kao izazov za interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a, jer je riječ o državi koja pokušava potkopati međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Rusija smatra da su švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizacijski potez, izjavio je u srijedu zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, u vrijeme kada se dvije države spremaju na ubrzani postupak ostvarivanja članstva u Savezu.

“Proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatramo isključivo destabilizacijskim faktorom u međunarodnim odnosima. Ne povećava sigurnost onih koji ga proširuju, ni onih koji mu se pridružuju, ni drugim državama koje Savez doživljavaju kao prijetnju”, rekao je on, prenosi Interfax.

Moskva slala dvosmislene poruke

Daljnje proširenje NATO-a do ruskih granica upravo je ishod koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da želi spriječiti započinjanjem invazije na Ukrajinu, koju naziva “specijalnom vojnom operacijom”, 24. februara.

No, Rusija je slala dvosmislene poruke kada je u pitanju rizik za njenu sigurnost zbog finskog i švedskog ulaska u NATO.

“Što se proširenja tiče, Rusija nema nikakvog problema s tim državama – nikakvog. U tom smislu, ne postoji direktna prijetnja za Rusiju zbog proširenja [NATO-a] na te države”, rekao je Putin u maju.

Izvor: Agencije