Iran: Pregovori sa SAD-om završeni bez rezultata

Razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama i dalje su u ćorsokaku, tvrde Iranci.

Američki stav ne uključuje garanciju da će Iran imati ekonomsku korist od sporazuma, navodi se u izvještaju

Indirektni pregovori Irana i SAD-a o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama završeni su bez pomaka, izvijestila je u srijedu iranska novinska agencija

SAD i Evropska unija, koja posreduje u pregovorima u Kataru, nisu odmah izvijestili o završetku pregovora u Dohi.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim javila je da su pregovori završeni i da “nisu utjecali na izlaz iz ćorsokaka u razgovorima”.

Specijalni predstavnik SAD-a Rob Malley razgovarao je s Irancima preko zvaničnika EU-a Enriquea More, koji je zatim prenio poruke glavnom iranskom pregovaraču Aliju Bagheriju Kaniju.

Tasnim je, pozivajući se na neimenovane obavještene izvore, javio da američki stav ne uključuje “garanciju da će Iran imati ekonomsku korist od sporazuma”, citirajući neimenovane izvore, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

‘Pauzirani’ razgovori u Beču

“Washington nastoji oživjeti dogovor kako bi ograničio Iran bez ekonomskog dobitka za našu zemlju”, navodi se u izvještaju iranske agencije.

Iran i svjetske sile su 2015. godine potpisali nuklearni sporazum na osnovu kojeg je Teheran drastično ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Godine 2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Ameriku iz sporazuma, podižući tenzije širom Bliskog istoka i izazivajući niz napada i incidenata.

Razgovori u Beču o oživljavanju sporazuma “pauzirani” su od marta.

Od propasti sporazuma Iran je unaprijedio svoj nuklearni program i povećao zalihe obogaćenog uranija.

Izvor: Agencije