Bidenova administracija podržava prodaju F-16 Turskoj

SAD podržava tursku modernizaciju borbene flote, jer je to doprinos sigurnosti NATO-a, a time i sigurnosti Amerike, poručeno je iz Pentagona.

Turska je u oktobru prošle godine uputila zahtjev SAD-u za kupovinu 40 borbenih aviona F-16 (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pružila je u srijedu podršku potencijalnoj prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj.

Pomoćnica sekretara odbrane za međunarodnu sigurnost u Pentagonu Celeste Wallander izjavila je na konferenciji za novinare da će jake turske odbrambene sposobnosti ojačati odbranu NATO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju tursku modernizaciju borbene flote, jer je to doprinos sigurnosti NATO-a, a time i sigurnosti Amerike”, poručila je.

Kako je dodala, ti planovi su u izradi i treba ih razraditi kroz njihove procese ugovaranja.

Zahtjev za kupovinu 40 aviona

Turska je u oktobru prošle godine uputila zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama za kupovinu 40 američkih borbenih aviona F-16 kompanije Lockheed Martin i skoro 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga.

Zvanični Washington ranije nije otvoreno izrazio bilo kakvo mišljenje o prodaji, osim što je saopćio da će sva prodaja oružja morati proći kroz neophodan pravni proces.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebao bi se sastati kasnije u srijedu s Bidenom u Madridu.

Izvor: Agencije