Biden: Američka baza u Poljskoj, novi avioni u Britaniji, brodovi u Španiji

Američki predsjednik najavio je da će SAD pojačati vojnu prisutnost u Evropi zbog prijetnje Rusije.

Joe Biden je najavio da će SAD stacionirati dva dodatna razarača u svojoj pomorskoj bazi u Roti u Španiji (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da SAD pojačava vojnu prisutnost u Evropi na duge staze, kako bi ojačao regionalnu sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Madridu, na samitu čelnika Saveza, rekao je da je “NATO jak i ujedinjen” i da će koraci koje treba poduzeti tokom skupa “dodatno povećati našu zajedničku snagu”.

Biden je učešće na samitu otvorio objavom da SAD uspostavlja stalno sjedište u Poljskoj, šaljući dvije dodatne eskadrile borbenih aviona F-35 u Veliku Britaniju te će poslati više protuzračne odbrane u Njemačku i Italiju, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Baziranje američkih snaga na istočnom rubu

“Danas najavljujem da će SAD poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na sigurnosno okruženje koje se mijenja, kao i jačanje naše kolektivne sigurnosti”, kazao je američki predsjednik.

Stoltenberg, koji je ranije u srijedu rekao da se Savez suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, pozdravio je Bidenovu objavu.

“Ovo pokazuje Vaše odlučno vodstvo i snagu u transatlantskoj vezi”, kazao je čelnik NATO-a, zahvalivši Bidenu na “nepokolebljivoj podršci Ukrajini”.

Biden je rekao da će SAD trajno smjestiti istureni štab komande 5. korpusa američke vojske u Poljskoj, što je potez za koji je kazao da će ojačati interoperabilnost između SAD-a i NATO-a na istočnom krilu Saveza.

Taj potez označava prvo trajno baziranje američkih snaga na istočnom rubu NATO-a.

Rusija najavila odgovor

Biden je dodao da SAD također pojačava svoje rotacijsko raspoređivanje vojnika u baltičku regiju.

Biden je, nakon dolaska na samit u utorak, najavio da će SAD stacionirati dva dodatna razarača u svojoj pomorskoj bazi u Roti u Španiji, čime će ukupan broj razarača biti šest.

SAD trenutno ima više od 100.000 pripadnika raspoređenih širom Evrope, što je za oko 20.000 više u odnosu na četiri mjeseca prije početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Nakon Bidenove objave, Rusija je u srijedu zaprijetila odgovoriti svojim mjerama.

“Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Evropi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.

“Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zagarantovana”, rekao je Rjabkov.

Izvor: Agencije