U Kataru počeli indirektni nuklearni pregovori Irana i SAD-a

Posrednik tokom razgovora u Dohi između dvije strane bit će evropski izaslanik Enrique Mora.

U martu se činilo da je dogovor blizu, ali su pregovori zastali (AP)

Nuklearni pregovori između Teherana i Washingtona, koji se vode preko evropskog posrednika, počeli su u utorak u Dohi, glavnom gradu Katara, javili su iranski državni mediji.

Glavni iranski nuklearni pregovarač sastao se s izaslanikom Evropske unije Enriqueom Morom, koji će posredovati između američke i iranske strane.

Smješteni u odvojene prostorije hotela u glavnom gradu Katara, iranski pregovarač Ali Bagheri Kani i specijalni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley pokušavaju izaći iz višemesečnog ćorsokaka koji je stopirao napore da se oživi nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama iz 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Neriješena dva pitanja

Iran odbija održati direktne razgovore sa svojim najvećim neprijateljem Sjedinjenim Američkim Državama, što je rezultiralo dogovorom o “bliskim” razgovorima uz posredovanje Evropljanina More.

U martu se činilo da je dogovor blizu, ali su pregovori zastali najviše zbog insistiranja Teherana da Washington ukloni Republikansku gardu Islamske Republike (IRGC), elitne jedinice iranske službe sigurnosti sa američke liste inostranih terorističkih organizacija (FTO).

Prošle sedmice jedan iranski i jedan evropski zvaničnik potvrdili su izvještaču Reutersa da je Teheran odustao od tog zahtjeva, ali dva pitanja još ostaju neriješena, među njima i pitanje sankcija protiv Irana.

Izvor: Agencije