Texas: Pedeset migranata pronađeno mrtvo u kamionskoj prikolici

Vatrogasna služba San Antonija saopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, a tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Ukupno 50 migranata pronađeno je mrtvo u ponedjeljak u prikolici kamiona u San Antoniju u Texasu, u jednom od do sada najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

Vatrogasna služba San Antonija saopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika.

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visokih 39,4 stepeni Celzijusa, uz visoku vlažnost zraka.

Joe Biden na udaru kritika

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao “tragedijom u Texasu”, a krivicu za smrt svalio na politiku predsjednika SAD-a Joea Bidena, rekavši da ona “pokazuje smrtonosne posljedice njegovog odbijanja da provede zakon”.

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja, iako nacionalnosti žrtava još  nisu potvrđene.

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prijelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun Bidenove useljeničke politike.

U julu 2017. godine deset migranata je umrlo nakon što su prevezeni u traktorskoj prikolici koju je policija San Antonija otkrila na parkiralištu Wal-Marta.

Vozač je osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u operaciji krijumčarenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije