Scholz: Njemačka će imati najveću evropsku vojsku u NATO-u

Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na odbranu, rekao je njemački kancelar.

Njemačka je od Hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku (EPA)

Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu evropsku vojsku u NATO savezu, izjavio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka, uz SAD, trenutno “zasigurno daje najveći doprinos“ NATO-u, rekao je socijaldemokratski čelnik za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu grupe G7.

“Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Evropi je u izgradnji i to je važno za ukupne odbrambene kapacitete saveza“, kazao je Scholz tokom tog razgovora.

Nakon ruske invazije 24. februara njemačka vlada najavila je osnivanje vanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

“Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na odbranu“, dodao je kancelar, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Kaskali’ za drugim zemljama

“Njemačka će tada biti zemlja koja će najviše investirati“ na ovom području, dodao je.

Vodeća evropska ekonomija time želi osigurati odbranu svoje teritorije i ispunjavanje svojih obaveza prema NATO savezu i cilju od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike, koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od dva posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od Hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, sa 500.000 vojnika, koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990. godine, do 200.000, koliko ih je danas.

Izvor: Agencije