SAD će najaviti ‘dugoročno’ jačanje vojnog angažmana u Evropi

Određeni broj zemalja Sjevernoatlantskoig saveza također će obećati povećanje svog odbrambenog doprinosa na istočnom krilu, rekao je savjetnik Joea Bidena.

Joe Biden će najaviti da će SAD povećati broj razarača u vojnoj luci Rota sa četiri na šest (Reuters)

SAD na sastanku NATO-a u srijedu planira “specifične najave“ o “novom i dugoročnom vojnom angažmanu na kopnu, na moru i u zraku“ u Evropi, izjavio je visoki savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Jake Sullivan, glavni Bidenov diplomatski i vojni savjetnik, na letu Air Force Onea za Madrid, gdje se održava skup NATO-a, rekao je kako će “određeni broj zemalja“ Saveza također “obećati povećanje svog odbrambenog doprinosa na istočnom krilu, s naglaskom na Baltik“.

Američki predsjednik tokom razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom planira najaviti da će SAD povećati broj razarača u južnoj vojnoj luci Rota sa četiri na šest, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Briga za cijeli Savez’

“Na kraju sastanka na vrhu postojat će čvršći, djelotvorniji i vjerodostojniji sistem, koji će uzeti u obzir akutniju i ozbiljniju rusku prijetnju, ne samo zbog toga što je učinila u Ukrajini, nego i zbog načina na koji je Rusija promijenila svoj odnos prema Bjelorusiji“, rekao je Sullivan.

Rusija “u narednim mjesecima“ planira u Bjelorusiji stacionirati svoje rakete Iskander, koje mogu nositi nuklearne glave, objavili su u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksander Lukašenko.

Po tom pitanju Sullivan je naglasio da je važno “šta se događa na terenu“, a ne u razgovoru dvojice čelnika.

“Naravno, ako se nastavi raspoređivanje ruske vojske, uključujući nuklearne kapacitete, to je briga za cijeli Savez“, dodao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada