Rusija objavila koordinate štabova i institucija SAD-a i NATO-a

Roskosmos je objavio geografske koordinate vojnih štabova zapadnih zemalja, uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja današnjeg samita NATO-a.

Objavljujemo i koordinate objekata; za svaki slučaj, poručio je Dmitrij Rogozin

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je u utorak geografske koordinate vojnih štabova zapadnih zemalja, uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja današnjeg samita NATO-a, uz upozorenje da zapadni satelitski operateri rade za neprijatelja Rusije – Ukrajinu.

“Cijeli konglomerat privatnih i državnih orbitalnih grupacija sada radi isključivo za našeg neprijatelja”, upozorio je Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa, u intervjuu agenciji RIA Novosti.

Članovi NATO alijanse, koju predvodi SAD, ne kriju da šalju oružje Ukrajini da se odupre invaziji Rusije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Rusija, najgori neprijatelj NATO-a’

Američka kompanija za satelitske snimke Maxar, čiji klijenti uključuju Ministarstvo odbrane SAD-a, nekoliko puta je objavila snimke ruskih formacija prije početka invazije u februaru.

Oni su sadržavali i fotografije pojačanog vojnog razmještanja ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom u vrijeme kada je Moskva poricala bilo kakvu namjeru da izvrši invaziju.

“Danas se u Madridu otvara samit NATO-a, na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem. Roskosmos objavljuje satelitske fotografije mjesta samita i svih centara odlučivanja iz kojih se pruža podrška ukrajinskim nacionalistima”, napisao je Rogozin na svom kanalu na društvenoj mreži Telegram.

Njegova objava je sadržala i ruske satelitske fotografije mjesta održavanja samita u Madridu, Pentagona, Bijele kuće u Washingtonu, zgrade britanske vlade u centru Londona, kabineta njemačkog kancelara i zgrade parlamenta Reichstaga u Berlinu, sjedišta NATO-a u Briselu i rezidencije francuskog predsjednika i druge vladine zgrade u Parizu.

‘Neosnovani izgovor Moskve za rat’

“Objavljujemo i koordinate objekata. Za svaki slučaj”, poručio je Rogozin.

Rusija svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom”, navodeći da je primorana da djeluje kako bi zaštitila one koji govore ruskim jezikom u Ukrajini i spriječila NATO da iskoristi vlast u Kijevu da se ugrozi sigurnost Rusije.

Ukrajina i NATO odbacuju ovo rezoniranje kao ”neosnovani izgovor za rat”.

Izvor: Agencije