Izrael želi utjecati na nuklearni sporazum s Iranom

Naš stav bio bi jasan i utjecao bi na sklapanje sporazuma, ako ga bude, rekao je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Izrael se ne protivi nuklearnom sporazumu, već samo lošem sporazumu, rekao je Benny Gantz (EPA)

Izrael će sarađivati sa svjetskim silama kako bi imao utjecaja na bilo kakav dogovor koji bi mogao proizaći iz njihovih pregovora o nuklearnom sporazumu s Iranom, izjavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Iako Izrael nije strana u pregovorima, zainteresiran je za njihov ishod, a i zbog dugogodišnjih prijetnji preduzimanjem jednostrane vojne akcije protiv Irana ima težinu u zapadnim prijestolnicama, ocjenjuje Reuters.

“S očekivanim ili mogućim nastavkom pregovora o nuklearnom sporazumu nastavit ćemo raditi zajedno sa SAD-om i drugim zemljama kako bi naš stav bio jasan i utjecao na sklapanje sporazuma – ako ga bude”, rekao je Gantz.

Približavanje arapskim zemljama

Očekuje se da će se Iran i SAD vratiti indirektnim pregovorima narednih dana, usred pritiska Evropske unije da izađe iz višemesječnog ćorsokaka u razgovorima o ponovnom uspostavljanju nuklearnog pakta iz 2015. godine.

“Treba jasno reći da se Izrael ne protivi nuklearnom sporazumu, već samo lošem sporazumu”, kazao je Ganz.

Reuters navodi da se Izrael posljednjih godina približio arapskim državama koje su u savezu sa SAD-om i dijele njegovu zabrinutost zbog Irana, pa im je ponudio je saradnju u oblasti odbrane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada