Samit G7: Spriječit ćemo Rusiju da profitira od agresorskog rata

Lideri Grupe sedam bogatih svjetskih ekonomija dogovorili su se o nizu zajedničkih političkih i ekonomskih ciljeva i aktivnosti na kojima će se angažirati u narednom periodu.

Lideri G7 su se obavezali da će okončati novu direktnu državnu podršku međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva do kraja 2022. (EPA)

Lideri Grupe sedam (G7) bogatih svjetskih ekonomija dogovorili su se na godišnjem trodnevnom samitu, završenom u utorak u Njemačkoj, o nizu zajedničkih političkih i ekonomskih ciljeva i aktivnosti na kojima će se angažirati u narednom periodu.

Prema završnom komunikeu sa samita, G7 će istražiti dalje mjere za “sprečavanje Rusije da profitira od svog agresorskog rata”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dalje ćemo smanjiti oslanjanje na civilne nuklearne i srodne proizvode iz Rusije, i raditi na pružanju pomoći zemljama koje žele diverzificirati svoje snabdijevanje.”

Što se nafte tiče, G7 poručuje da će razmotriti niz pristupa, uključujući opciju potencijalne sveobuhvatne zabrane svih usluga koje omogućavaju transport ruske sirove nafte i naftnih derivata na globalnom nivou, “osim ako se nafta ne kupuje po ili nižoj cijeni koja će biti dogovorena u konsultacijama s međunarodnim partnerima”.

‘Ohrabrujemo povećanje proizvodnje nafte’

U saopćenju se istovremeno pozivaju sve zemlje istomišljenice da razmotre da se pridruže akcijama G7.

Povodom aktuelne energetske situacije, lideri G7 su odlučili da se, u koordinaciji s Međunarodnog agencijom za energiju, istraže dodatne mjere za smanjenje rasta cijena i sprečavanje daljih negativnih ekonomskih i socijalnih utjecaja u zemljama G7 i globalno.

“Ohrabrujemo zemlje proizvođače da povećaju proizvodnju [nafte] kako bi se spustile tenzije na energetskim tržištima”, piše u komunikeu i dodaje se da G7 pozdravlja nedavnu odluku OPEC-a o jačem povećanju pumpanja, kojom je naftni kartel odgovorio na pogoršanje situacije na međunarodnom tržištu.

Lideri G7 su se obavezali da će okončati novu direktnu državnu podršku međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva do kraja 2022. godine, osim ukoliko da ta pomoć ne potkopava ciljeve Pariškog sporazuma i jasno definirane obaveze svake zemlje o ograničenju zagrijevanja temperature zraka za najviše 1,5 stepeni Celzijusa.

“Naglašavamo značaj uloge koju može imati povećanje isporuka tečnog prirodnog plina i smatramo da su ulaganja u ovaj sektor neophodna kao odgovor na trenutnu krizu. U ovim vanrednim okolnostima javna podrška ulaganjima u gasni sektor može biti prikladna kao privremeni odgovor…”, navodi se u saopćenju.

Također se izražava privrženost G7 postizanju potpuno ili pretežno dekarboniziranog energetskog sektora do 2035. godine.

Zabrinuti zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru

Kada je riječ o prehrambenoj krizi, lideri su se obavezali da će osigurati dodatnih 4,5 milijardi dolara za zaštitu najugroženijih od gladi i od neuhranjenosti, čime će, sa ranije obećanim sredstvima, ukupan iznos premašiti 14 milijardi dolara.

“Ostajemo pri našoj opredijeljenosti da tržišta hrane i poljoprivrede budu otvorena i pozivamo sve partnere da izbjegavaju neopravdane restriktivne trgovinske mjere koje povećavaju tržišnu volatilnost, a time i rizik od prehrambene nesigurnosti”.

U komunikeu se najavljuje i namjera G7 da formira “Klimatski klub” radi podrške efikasnoj provedbi Pariškog sporazuma kroz ubrzanje klimatskih akcija i povećanje ciljeva, s posebnim fokusom na industrijski sektor.

“Klimatski klub, kao međuvladin forum visokih ambicija, bit će inkluzivan po prirodi i otvoren za zemlje koje su posvećene punoj primjeni Pariškog sporazuma i odluka koje proizilaze iz njega, posebno Klimatskog pakta iz Glazgova”, navodi se u dokumentu.

Pored toga, ističe se da će G7 intenzivirati napore da ostvari planirano mobiliziranje sredstava za klimu od 100 milijardi dolara što je prije moguće do 2025. godine.

Što se tiče političkih dešavanja u svijetu, lideri G7 su poručili da su “i dalje zabrinuti zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru.”

“Naglašavamo da ne postoji pravni osnov za ekspanzivne kineske pomorske pretenzije u Južnom kineskom moru”, piše u komunikeu, u kojem se Kina poziva da “izvrši pritisak na Rusiju, koja vodi neopravdani, ničim izazvan i nelegalan rat protiv Ukrajine, da odmah i bezuvjetno povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

‘Iran ne smije razviti nuklearno oružje’

Dalje se izražava “zabrinutost zbog situacije s ljudskim pravima u Kini” i traži od Pekinga “da poštuje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode, između ostalog na Tibetu i Xinjiangu, gdje prisilni rad izaziva veliku zabrinutost”.

Povodom odnosa s Iranom, G7 ponavlja da ostaje pri stavu “da Iran nikada ne smije razviti nuklearno oružje” te da je “diplomatsko rešenje najbolji način da se ograniči iranski nuklearni program”.

U vezi s globalnom epidemiološkom situacijom, lideri G7 su ponovo potvrdili posvećenost osiguravanju ravnopravnog pristupa i snabdijevanja zemalja sigurnim, efikasnim, kvalitetnim i pristupačnim vakcinama, lijekovima, dijagnostičkim i drugim osnovnim medicinskim dobrima, kako bi se prevazišla pandemiju COVID-19.

Izvor: Agencije