Britanija: Realna opasnost da će Rusija udariti na širu Evropu

Britanski ministar odbrane Ben Wallace dramatično je pojačao svoj zahtjev za većom potrošnjom na odbranu, upozoravajući da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin mogao ‘obrušiti’ na širu Evropu.

'Uvijek sam govorio kako se prijetnja mijenja, tako mora i finansiranje', poručio je Wallace (EPA)

Britanski ministar odbrane Ben Wallace dramatično je pojačao svoj zahtjev za većom potrošnjom na odbranu, upozoravajući da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin mogao “obrušiti” na širu Evropu, prenosi Huffington Post.

On je kazao da je “dividenda mira” gotova i da ulaganja u odbranu trebaju rasti.

U govoru na Royal United Services Instituteu Wallace je rekao: “Trenutno je Rusija najdirektnija i najhitnija prijetnja Evropi, našim saveznicima i ovim obalama”, prenosi Huffington Post.

“Ozbiljan sam kada kažem da postoji vrlo realna opasnost da će Rusija udariti na širu Evropu. U današnje vrijeme raketa dugog dometa i tehnologija prikrivanja, udaljenost nije zaštita”.

Rast prijetnje

“Prijetnja raste, globalna je i višedimenzionalna. Sada je vrijeme da se signalizira da je dividenda mira gotova i ulaganja moraju nastaviti rasti prije nego što postane prekasno za rješavanje ponovnog javljanja prijetnje i lekcija naučenih u Ukrajini. Vrijeme je da se mobiliziramo, budemo spremni i relevantni”, poručio je Wallace.

Velika Britanija mora da nastavi da povećava ulaganja u odbranu kako bi se izborila sa prijetnjama, ne samo iz Rusije, već i iz Kine i drugih zemalja, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

“Uvijek sam govorio kako se prijetnja mijenja, tako mora i finansiranje”, poručio je Wallace na konferenciji, koju je organizirao istraživački centar za odbranu i sigurnost, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kako je rekao britanski ministar odbrane, Rusija nije jedini problem, tu je i “samopouzdana Kina, spremna da izazove sistem zasnovan na pravilima i demokratiji”, pa iranske nuklearne ambicije koje do danas još nisu riješene.

“Prijetnja raste i investicije u odbranu treba da nastave da rastu”, poručio je Wallace.

Izvor: Agencije