Premijerka: Švedska neće biti utočište za teroriste

Recep Tayyip Erdogan namjerava iskoristiti samit NATO-a u Madridu kako bi ‘dokumentirano dokazao da su Finska i Švedska licemjerne u borbi protiv terorizma’.

Nadležna tijela intenzivno će raditi na tome da izbace one koji bi mogli biti prijetnja sigurnosti rekla je Magdalena Andersson (EPA)

Švedska premijerka Magdalena Andersson, u želji da dobije podršku Turske za ulazak njezine države u NATO, obećala je u ponedjeljak da neće dopustiti da Švedska postane “utočište za teroriste”.

Turska je blokirala nastojanja Švedske i Finske da se pridruže zapadnom vojnom savezu te ih optužila da štite neprijatelje Ankare, među kojima i članove zabranjene kurdske grupe PKK (Radnička partija Kurdistana).

Dvije histrijski neutralne nordijske zemlje prijavile su se za ulazak u NATO prošlog mjeseca, kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajinu, što je jedna od najvećih promjena sigurnosne strukture Evrope posljednjih desetljeća.

“Naš stav o PKK-u je sasvim jasan: Evropska unija grupu smatra terorističkom organizacijom, s čime se slaže i Švedska”, kazala je Andersson novinarima u Briselu, nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jenson Stoltenbergom uoči samita Saveza ove sedmice u Španiji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dokumenti, informacije i fotografije

“Švedska nije, niti će biti utočište za teroriste. Magdalena Andersson nastoji pridobiti podršku Turske za ulazak njene zemlje u NATO te već postoji znatan broj slučajeva koji se trenutno procesiraju”, kazala je Andersson.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako namjerava iskoristiti samit NATO-a u Madridu kako bi dokumentirano dokazao da su Finska i Švedska licemjerne u borbi protiv terorizma.

Rekao je da delegacija Turske ide u Španiju kako bi učinila sve što je potrebno u skladu s pravima i interesima njegove zemlje, prenosi Tass.

Dodao je da o aktivnostima grupa koje je Ankara označila kao terorističke postoje dokumenti, informacije i fotografije.

Izvor: Agencije