Palestinski ministar: Bennettova vlada najopasnija za Al-Quds

Benettova vlada je eskalirala izgradnju naselja, rušenja palestinskih domova, hapšenja kao i povećala planove za judaiziranje Al-Qudsa, tvrdi Fadi al-Hidmi.

Benettova vlada nastavila je i s prekršajima unutar džamije Al-Aksa i islamskih i kršćanskih svetih mjesta u gradu, navodi se (Anadolija)

Palestinski ministar za pitanja Al-Qudsa (Jerusalema) Fadi al-Hidmi u ponedjeljak je nazvao vladu izraelskog premijera Naftalija Bennetta “najopasnijom” po taj grad.

Knesset (izraelski parlament) bi u ponedjeljak trebao glasati o nacrtu zakona o samoraspuštanju i raspisivanju prijevremenih izbora u cilju formiranja nove vlade, koja će zamijeniti Benettov kabinet koji je došao na vlast prošle godine.

Al-Hidmi je rekao da je Benettova vlada “eskalirala izgradnju naselja, rušenja palestinskih domova, hapšenja kao i povećala planove za judaiziranje Al-Qudsa i promjenu identiteta grada”.

Dodao je da je Benettova vlada nastavila i s “prekršajima unutar džamije Al-Aksa i islamskih i kršćanskih svetih mjesta u gradu”.

“Godina ove vlade bila je veoma teška za džamiju Al-Aksa, koja je doživjela niz koraka u cilju brisanja istorijskog i pravnog statusa džamije”, rekao je palestinski ministar, prenijela je Anadolija.

Odobrena izgradnja 14.104 naselja

Al-Hidmi je napomenuo da je izraelska vlada odobrila izgradnju 14.104 naselja u Al-Qudsu otkako je došla na vlast.

Konačno odobrenje za ove jedinice tek treba da izda Okružni komitet izraelskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Izraelske i palestinske procjene pokazuju da oko 650.000 doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na Zapadnoj obali, uključujući i okupirani Jerusalem.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

Izvor: Agencije