Katar će biti domaćin indirektnih razgovora Irana i SAD-a

Iran je izabrao Katar za domaćina razgovora zbog prijateljskih odnosa Dohe i Teherana, izjavio je medijski savjetnik šefa iranskog nuklearnog pregovaračkog tima.

Katar će biti domaćin razgovora u narednim danima (Getty Images)

Katar će biti domaćin indirektnih razgovora između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u narednim danima, javili su iranski mediji u ponedjeljak, u jeku napora Evropske unije da se izađe iz višemjesečnog ćorsokaka u pregovorima oko ponovne uspostave nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Fena.

“Iran je izabrao Katar za domaćina razgovora zbog prijateljskih odnosa Dohe i Teherana”, izjavio je Mohammad Marandi, medijski savjetnik šefa iranskog nuklearnog pregovaračkog tima, za novinsku agenciju ISNA u ponedjeljak.

U martu je izgledalo da je sporazum blizu zaključenja kada je EU, koji koordinira pregovorima, pozvao ministre vanjskih poslova koji predstavljaju strane u pregovorima u Beču da finaliziraju sporazum nakon 11 mjeseci indirektnih razgovora između Teherana i administracije američkog predsjednika Joe Bidena.

Razgovori su od tada, međutim, prekinuti, prvenstveno zbog insistiranja Teherana da Washington ukloni Revolucionarnu gardu Islamske Republike, elitnu oružanu silu, sa američke liste stranih terorističkih organizacija.

Nastavak indirektnih pregovora

Šef evropske diplomatije Josep Borrell, koji je boravio u Iranu prošle sedmice, saopćio je u subotu kako se očekuje da se indirektni razgovori nastave u narednim danima u zaljevskoj zemlji kako bi se prevazišla blokada.

Dok je američki izvor izjavio kako se očekuje da specijalni američki izaslanik za Iran Robert Malley doputuje u Dohu u ponedjeljak, iranski zvaničnik izjavio je za Reuters da će šef iranskog nuklearnog pregovaračkog tima Ali Bagheri Kani biti u Dohi na razgovorima 28. i 29. juna.

Prošle sedmice su jedan iranski i jedan evropski zvaničnik izjavili za Reuters da je Iran odustao od zahtijeva za uklanjanjem Revolucionarne garde sa terorističke liste, ali da još dva pitanja, među kojima su i američke sankcije, treba riješiti.

“Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Vidjet ćemo da li se sporazum može postići u narednim sedmicama, iranske nuklearne mjere su reverzibilne ukoliko Washington ispuni svoje obaveze”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh u ponedjeljak.

Izvor: Agencije