G7 pokreće infrastrukturno partnerstvo da bi potisnuli Kinu

Program G7 je odgovor na takozvanu kinesku inicijativu Pojas i put, za koju zapadni zvaničnici dugo tvrde da hvata u zamku zemlje koje imaju dugove.

U Njemačkoj se održava samit G7 (EPA)

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta zvanično je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo sa ciljem da potisne utjecaj Kine u zemljama u razvoju.

Program G7 je odgovor na takozvanu kinesku inicijativu Pojas i put, za koju zapadni zvaničnici dugo tvrde da hvata u zamku zemlje koje imaju dugove, investicijama koje više koriste Kini nego njihovim domaćinima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Bijela kuća navodi da inicijativa nastoji da iskoristi 200 milijardi dolara američkih investicija u narednih pet godina, zajedno sa sličnim iznosom od saveznika iz G7, kako bi se podstakao razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Promocija odgovornih ulaganja

Dodaje se da će većina sredstava doći iz privatnog sektora, državnih fondova i globalnih razvojnih fondova, a ne direktnog novca poreskih obveznika.

SAD navode da napori koje podržava G7 promovišu odgovorna ulaganja koja imaju za cilj dobrobit zajednica u kojima žive.

Među prvim inicijativama su investicija od dvije milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli na jugozapadu Afrike, 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovače, na zapadu Afrike i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Aziji.

Izvor: Agencije