Državni mediji: Iran izvršio testno lansiranje rakete Zuljanah

Prema navodima državnih medija Iran je drugi put testirao svoju raketu Zuljanah, u trenutku kada se iščekuje da nuklearni pregovori ponovo započnu.

Državna televizija je emitovala snimke lansiranja (IRINN via AP)

Iran je testirao svoju raketu – satelitski lanser –  Zuljanah, po drugi put u istraživačke svrhe, javljaju državni mediji.

Iranski mediji se pozivaju na glasnogovornika ministarstva odbrane koji je rekao da je satelitsko vozilo lansirano sa suborbitalnim ciljem, te da će podaci prikupljeni od lansiranja poslužiti trećem planiranom lansiranju.

Državna televizija je emitovala snimke lansiranja, koje po viđenom prošlo bez problema, ali nije bilo potvrde da li je bilo uspješno.

Lansiranje dolazi nakon sedmica nagađanja, nakon što su se ranije pojavile satelitski snimci koji pokazuju da se Iran priprema za lansiranje u svemirskoj luci Imam Khomeini u provinciji Semnan.

Misteriozne smrti iranskih stručnjaka

Nekoliko iranskih stručnjaka za vazduhoplovstvo umrlo je u misterioznim okolnostima posljednjih sedmica. Nejasno je da li postoji bilo kakva veza.

Iransko ministarstvo odbrane, zaduženo za lansiranje Zuljanah, saopštilo je da je jedan od njih, 33-godišnji Mohammad Abdous, bio njihov zaposlenik i da je umro dok je bio “na misiji” u Semnanu, bez iznošenja detaljnijeg objašnjenja.

Iranski zvaničnici nisu davali nikakve komentare prije lansiranja. Nije bilo potvrde o tome kada je lansiranje održano.

Najnovije lansiranje rakete Zuljanah – koja je dobila ime po konju trećeg imama u šiitskom islamu, imama Huseina – dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Korpus garde Islamske revolucije (IRGC) u martu uspješno u orbitu lansirao drugi vojni satelit, nazvan Noor 2. U to vrijeme, elitne snage su rekle da Noor 2 kruži na visini od 500 kilometara.

Iran je 2020. lansirao svoj prvi vojni satelit, Noor, što znači svjetlost, u orbitu – 425 kilometara iznad površine Zemlje.

Sjedinjene Američke Države su ranije izrazile zabrinutost zbog iranskog satelitskog programa, rekavši da bi istu balističku tehnologiju dugog dometa koja se koristi za postavljanje satelita u orbitu, Teheran također mogao koristiti za lansiranje oružja dugog dometa, možda čak i nuklearne bojeve glave.

Nastavak pregovora oko nuklearnog sporazuma

Iran je, međutim, uporno odbijao takva upozorenja. Tvrdi da je njihov nuklearni program strogo mirnodpski.

Vijest o lansiranju dolazi dan nakon što se visoki zvaničnik vanjske politike Evropske unije, Josep Borrell, na putovanju u Teheran, dogovorio s iranskim zvaničnicima da ponovo započnu pregovore sa SAD-om kako bi se obnovio nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama iz 2015.

Ako budu uspješni, pregovori mogu ukinuti većinu oštrih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu od 2018. godine, kada je Washington jednostrano napustio sporazum. Zauzvrat, Iran će ponovo uspostaviti značajna ograničenja svog nuklearnog programa na koji je pristao kao dio prvobitnog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera