Turski ministar: Razmatra se smrtna kazna za podmetanje požara

Smrtna kazna je izbačena iz Ustava u prvim godinama Erdoganove vladavine.

Smrtonosni požari su česti u Turskoj gdje pogode veće dijelove države (EPA)

Turska će ponovo razmotriti odluku iz 2004. godine o ukidanju smrtne kazne, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag, nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pomenuo smrtnu kaznu u vezi sa uzrokom ovosedmičnih požara, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Smrtna kazna je izbačena iz Ustava u prvim godinama Erdoganove vladavine, podsjećaju agencije.

No, nakon što je, kako se sumnja, namjerno podmetnuti požar uništio 4.500 hektara šume kod Egejskog mora, Erdogan je rekao kako je potrebno uvesti strožije mjere.

Vlasti su saopćile da je osumnjičeni priveden i kako je priznao da je izazvao požar. Požar u šumi u blizini ljetovališta Marmaris je suzbijen, saopćile su vlasti.

Predsjednički komentar kao instrukcija

Nakon što je u petak posjetio lice mjesta, Erdogan je rekao kako bi kazna za paljenje šuma trebala biti „zastrašujuća, a ako je to smrtna kazna, to je smrtna kazna“.

Obraćajući se novinarima u gradu Agri na istoku zemlje, ministar pravde Bozdag rekao je kako su predsjednikovi komentari instrukcije za njih.

„Počeli smo raditi na tome kao Ministarstvo”, rekao je Bozdag, dodajući da je trenutna kazna za podmetanje požara 10 godina zatvora koja se može povećati na doživotnu kaznu ako je dio organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije