Erdogan: Nema napretka o ulasku Švedske i Finske u NATO

Turski predsjednik kaže da još očekuje da će Švedska i Finska ‘promijeniti svoj stav’ o PKK.

Turska je trenutno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske (Anadolija)

Švedska i Finska tek trebaju poduzeti “konkretne i iskrene” korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru.

Erdoganove izjave uslijedile su manje od sedam dana do samita lidera NATO-a u Madridu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Turska je trenutno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u zapadni odbrambeni savez, navodeći kao razlog navodnu podršku tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Dvije nordijske zemlje odbacuju te optužbe.

Erdoganovi zahtjevi

Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska “promijeniti svoj stav” u vezi s PKK-om, rekao je Erdogan, saopćio je njegov ured.

Stockholm i Helsinki također bi trebali “zagarantovati” da će ukinuti embargo na oružje i obećati da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti, dodao je čelnik Turske.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u subotu, Erdogan je ponovio svoj zahtjev za izručenje ili deportaciju određenih osoba, naveo je ured predsjednika.

Nije poznato o kojim se osobama radi.

Izvor: Agencije