Borrell najavio skoru obnovu pregovora s Iranom

Šef evropske diplomatije najavio kako će doći do obnove pregovora u Beču „tokom slijedećih dana”, nakon prekida od više od tri mjeseca.

Borrell i Amirabdolahian imali "dug, ali pozitivan sastanak" (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell objavio je u Teheranu kako će se „tokom narednih dana“ obnoviti pregovori Irana i velikih sila o nuklearnom pitanju, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Moja je posjeta imala za glavni cilj slomiti sadašnju dinamiku, a to je dinamika eskalacije i izvući pregovore iz slijepe ulice“, rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

Potom je objavio kako će doći do obnove pregovora u Beču „tokom slijedećih dana”, nakon prekida od više od tri mjeseca.

Ekonomska korist

„Prošla su tri mjeseca i moramo ubrzati rad. Vrlo sam sretan zbog odluke koja je donesena u Teheranu i Washingtonu“, rekao je Borrell.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će posrednički pregovori Irana s SAD-om o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. početi uskoro.

“Spremni smo obnoviti pregovore narednih dana. Ono što je važno Iranu je da dobije punu ekonomsku korist iz sporazuma iz 2015.”, rekao je Amirabdolahian, dodajući da je imao “dugi, ali pozitivni sastanak ” s Borrellom.

Izvor: Agencije