Biden potpisao zakon o kontroli oružja

Američki predsjednik potpisao je zakon o ograničavanju pristupa oružju, što je prva značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u gotovo 30 godina.

'Ovo je historijski dan. Uz Božju pomoć, spasit će mnoge živote', rekao je Biden u Bijeloj kući (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je u subotu, dva dana nakon što je Vrhovni sud potvrdio ustavno pravo na nošenje oružja,

“Ovo je historijski dan. Uz Božju pomoć, spasit će mnoge živote”, rekao je Biden u Bijeloj kući pored svoje supruge Jill.

Novi zakon uključuje mjere kojima bi se saveznim državama pomoglo da oružje ne dospije u ruke onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost po sebe i po druge, a zabranjuje i prodaju oružja osobama osuđenima za zlostavljanje partnera, piše Reuters, prenosi Hina.

Ne sadrži nova ograničenja za prodaju jurišnih puški ili spremnika visokih kapaciteta koji mogu imati više metaka od uobičajene količine.

Pitanje koje dijeli američku naciju

Zakon, koji uživa dvostranačku potporu, po prvi put prilikom provjere kupaca vatrenog oružja dozvoljava pristup informacijama o značajnijim prekršajima koje su eventualno počinili kao maloljetnici.

Predviđena je i mogućnost da se osobama za koje se smatra da su opasne za sebe ili za druge oduzme oružje.

Biden je rekao da će u julu održati događaj za žrtve oružanog nasilja kako bi se obilježilo potpisivanje zakona.

“Njihova poruka za nas je bila da nešto činimo … danas smo to uradili”, rekao je Biden.

Američki Vrhovni sud je, s druge strane, u četvrtak proglasio da američki Ustav štiti pravo pojedinca da u javnosti nosi oružje radi samoobrane.

Kontrola oružja je već duže vrijeme pitanje koje dijeli američku naciju, a bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja da se uvedu strože kontrole.

Izvor: Agencije