Ukrajini će trebati barem 10 godina da razminira svoj teritorij

„Prioritet nam je razminirati infrastrukturu, naseljena područja i ceste, ali trebat će nam duže vremena da očistimo šume, rijeke i obalu“, rekao je Oleksandr Koružij.

Ukrajina je uspjela očistiti 620 četvornih kilometara teritorija posutog hiljadama eksplozivnih naprava (EPA)

Ukrajini će trebati najmanje desetljeće da ukloni sve mine i eksplozive sa svog kopna i teritorijalnih voda nakon što završi rat s Rusijom, kazao je dužnosnik službe za izvanredna stanja, prenosi Hina.

Ukrajina je uspjela očistiti 620 četvornih kilometara teritorija posutog hiljadama eksplozivnih naprava, uključujući i 2.000 bombi bačenih iz zraka. No, gotovo 300,000 kvadratnih kilometara još uvijek se smatra “kontaminiranim”, rekao je dužnosnik.

Ovo je područje veliko kao otprilike pola Ukrajine i gotovo jednako veliko kao Italija.

„Bit će potrebno barem 10 godina,  to je optimistična brojka. Ne znamo što se događa na područjima gdje su borbe još uvijek u toku“, kazao je glasnogovornik Državne službe za izvanredna stanja Oleksandr Koružij.

Prioritet razminirati infrastrukturu

„Samo zamislite koliki je broj bombi bačen na nas od strane neprijatelja“, rekao je dužnosnik na konferenciji za novinare.

„Prioritet nam je razminirati infrastrukturu, naseljena područja i ceste, ali trebat će nam duže vremena da očistimo šume, rijeke i obalu“, dodao je.

Rusija je invaziju Ukrajine započela 24 februara u, kako je Moskva naziva, „specijalnoj vojnoj operaciji“ za demilitarizaciju i čišćenje Ukrajine od opasnih nacionalista.

Ukrajina i njeni saveznici to odbacuju kao neutemeljen izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.

Izvor: Agencije