Von der Leyen poručila Evropi: Smanjite grijanje za dva stepena

Smanji li se grijanje za dva stepena i podigne temperaturu klima uređaja za dva stepena, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1.

Izvori energije moraju biti raznoliki i potrebno je ulagati u obnovljive, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)

Dok se Evropljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju, prenosi Hina.

Ako ljudi diljem Evropske unije smanje grijanje za samo dva stepena i podignu temperaturu klima uređaja također za dva stepena, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru, rekla je von der Leyen.

„U tome dakle ima puno potencijala“, izjavila je nakon summita EU-a u Bruxellesu.

Izvori energije moraju biti raznoliki i potrebno je ulagati u obnovljive, dodala je.

Mnoge evropske zemlje zavisne o Rusiji

Evropska opskrba energijom izložena je sve većem riziku jer Moskva smanjuje opskrbu plinom kao odgovor na sankcije zapada uvedene zbog rata protiv susjedne Ukrajine.

Mnoge evropske zemlje uvelike ovise o ruskim energentima, a Rusija je već potpuno zaustavila isporuku za 12 država Unije, rekla je von der Leyen.

Njemačka je među onima koji će se suočiti s drastičnim smanjenjem iako Berlin žuri smanjiti oslanjanje zemlje na Ruske energente.

Ministar privrede Robert Habeck također je pozvao potrošače da štede energiju. Osim toga, nedavno je proglasio drugu razinu “uzbune“ vladinog plana za izvanredne situacije s plinom.

Koordinirano djelovanje u cijeloj EU

„Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore. I upravo to sada činimo“, izjavila je von der Leyen, rekavši da je proces započeo ranije ove godine.

Iako su potrebne nacionalne mjere usmjerene na domaća tržišta, čelnica Komisije je zatražila i koordinirano djelovanje u cijeloj EU, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije.

Njezina agencija pregledala je sve nacionalne planove za izvanredne situacije kako bi osigurala da su svi spremni za daljnja ograničenja opskrbe, rekla je von der Leyen.

Agencija s industrijom i 27 država članica EU-a radi na evropskom planu za smanjenje potražnje u slučaju nužde.

Izvor: Agencije