Oslo: Dvoje ubijenih, 19 ranjenih u pucnjavi

Postoje najmanje tri mjesta zločina, osumnjičeni je priveden nedugo nakon pucnjave u blizini mjesta događaja.

Policija nije dala podatke o dobi ili identitetu uhapšenog osumnjičenika (EPA)

Dvije osobe su ubijene u pucnjavi u noćnom klubu u norveškoj prijestolnici Oslu, objavila je policija u subotu rano ujutro, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Policija je objavila na Twitteru kako je ranjeno više osoba, a osumnjičeni je priveden nedugo nakon pucnjave u blizini mjesta događaja.

Sve indicije upućuju na to da je počinitelj djelovao sam, rekao je kasnije policijski glasnogovornik Tore Barstad, a prenosi NRK. Tri osobe su teško ranjene, a ukupno 19 ih je dobilo ljekarsku pomoć.

NRK je objavio kako postoje najmanje tri mjesta zločina. Nije bilo informacija o potencijalnom motivu, ali incident u početku nije klasificiran kao teroristički. Policija nije dala podatke o dobi ili identitetu uhapšenog osumnjičenika.

Osumnjičeni nije davao izjave, policija je pretražila njegov stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu, javlja NRK pozivajući se na glasnogovornika Barstada.

Civilna pomoć

Novinar koji je svjedočio napadu rekao je kako je vidio muškarca koji je došao na mjesto događaja s torbom, izvadio pištolj i počeo pucati. Drugi svjedok iz noćnog kluba naveo je da je izbila panika, navode agencije.

Napad se dogodio u noćnom klubu London Pub, gay klubu u popularnoj ulici u Oslu, objavio je list Aftenposten.

Policiji su pomogli civil da uhapsi osumnjičenog, izvještavaju novine pozivajući se na policiju.

Policija istražuje hoće li incident imati utjecaja na povorku ponosa u Oslu koja bi se trebala održati u subotu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada